Ryby

czwartek, 21 marca 2013

Piękną mamy zimę tej wiosny?? Aż trudno jest w to uwierzyć, że pierwszy dzień wiosny wygląda właśnie tak. Nie wiem jak u Was, ale u mnie od rana sypie śnieg, a tego który zalega jest całe mnóstwo Chcę słońca i ciepła. Przeraża mnie fakt, że w Święta Wielkanocne nie zakwitną jabłonie, nie wyjdą krokusy ani żonkile, a drzewa nie pokryją się zielonymi pączkami. Ja zdecydowanie protestuje!

Za to na talerzu u mnie zielono. Muszę w jakiś sposób ratować mój stan ducha. Pyszny pstrąg w towarzystwie rukoli prezentuje się wiosennie prawda? Pół godziny euforii... miło było posilić się takim posiłkiem. A jaki był dobry... ;)

 

Delikatne mięsko, z wyraźnym czosnkowym aromatem, z mnóstwem zielonej pietruszki. Kocham i uwielbiam. Ryby mogłabym jeść codziennie.

 

Co będzie potrzebne:

  • 2 pstrągi
  • kilka łyżek posiekanej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 plasterki cytryny
  • łyżka masła
  • sól , pieprz, kilka ziarenek kolendry

Pstrągi sparzyć, porządnie wymyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. W środku i z wierzchu rybę doprawić solą i pieprzem. Do środka dodać utłuczoną w moździerzu kolendrę, po ząbki czosnku pokrojonym w paski, po 2 łyżki pietruszki i plasterku cytryny.

Ryby ułożyć w naczyniu żaroodpornym i odstawić do lodówki na około 2 godziny.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Piec około godzinę. Podawać z rukolą polaną dobrej jakości oliwą z oliwek lub inną ulubioną sałatką oraz sosem czosnkowym.

 

Smacznego!

 

14:46, koronka1986 , Ryby
Link Komentarze (1) »

  • Kontakt



  • Durszlak.pl



    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
    Top Blogi