Sałatki

wtorek, 28 maja 2013

Piękny, zielony, rozkwitły mnóstwem barw i cudownych kwiatów maj powoli odchodzi w zapomnienie. Mój ulubiony miesiąc, ukochany i najpiękniejszy ze wszystkich. Zielono wokół mnie uspokaja, koi i zdecydowanie poprawia humor. Trochę mi głupio, bo maj to miesiąc szparagów, truskawek, rabarbaru, a u mnie na blogu nic z tych propozycji się nie pojawiło. Nadrobię- obiecuje. 

Dziś za to coś zupełnie odmiennego, coś co lubi każdy, coś co idealnie nadaje się do grilla lub jako dodatek do obiadu. Sałatka bardzo lekka i smaczna. Dla amatorów avokado obowiązkowa do zrobienia.

 

Bardzo dobra, lekka i zdrowa. Często podaję ją do grilla i wszystkim bardzo smakuje. Polecam!

 

Co będzie potrzebne:

  • główka sałaty lodowej
  • dojrzałe avokado
  • duży pomidor lub 2 małe
  • kilka rzodkiewek
  • łyżka szczypiorku

Sos:

  • 100ml jogurtu naturalnego typu greckiego
  • ząbek czosnku
  • pieprz, sól do smaku

Sałatę porwać na kawałki, warzywa pokroić wedle uznania. Wszystkie składniki wymieszać.

Przygotować sos. Do jogurtu wycisnąć ząbek czosnku, doprawić do smaku. Sałatkę podawać z sosem.

Idealna do mięs grillowanych, albo po prostu dla osób dbających o linię mających ochotę na coś pysznego a zdrowego.

 

 

czwartek, 04 kwietnia 2013

Jestem i dziś! Pomyślicie, że szaleje?? Nie, nie, postanowiłam Was troszkę po rozpieszczać po prostu! Zamknijcie się w kuchni, zapomnijcie o tej pogodzie za oknem, posiejcie zioła w doniczkach i ugotujcie coś fajnego, a dobry humor gwarantowany. Ja na przykład wczoraj o 22 gotowałam żurek, bo ten co był na Święta rozszedł się tak szybko, że miało się ochotę na jeszcze i jeszcze. Z gotowania bulionu zostały warzywa, a to najlepsze ich wykorzystanie- sałatka tradycyjna. Nie znam osoby, która by nie znała jej smaku, która by jej nie lubiła i nie jadła z chęcią. Choć mimo, iż składniki u każdego są takie same to przeważnie smakuje ona inaczej. Moja babcie zawsze drobniutko siekała warzywa i dodawała dużo natki pietruszki, a mama z kolei dodawała jabłko. Obie były pyszne, ja natomiast opracowałam swoją recepturę i bardzo mi ona odpowiada. Dziś dzielę się nią razem z Tobą, więc wypróbuj koniecznie.

 

Pyszna!!! Staropolski, tradycyjny smak dla każdego! Jeżeli nigdy jej nie robiłeś, spróbuj koniecznie;)

Co będzie potrzebne:

  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 3 duże marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • 5 jajek
  • 5 dużych ogórków kiszonych
  • puszka groszku
  • kawałek pora
  •  łyżka musztardy sarepskiej
  • 3 kopiaste łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Wszystkie warzywa ugotować do miękkości. Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Jajka gotujemy na twardo. 

Wystudzone warzywa, kiszone ogórki i jajka kroimy w drobną kostkę, pora w cienkie krążki, wszystko przekładamy do dużej miski. Dodajemy puszkę groszku, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy musztardę i majonez i wszystko dokładnie mieszamy.

Odkładamy w chłodne miejsce. Przed podaniem dekorujemy wedle uznania.

Smacznego!

czwartek, 03 stycznia 2013

I nadszedł styczeń, miesiąc karnawału, bali i studniówek. Podobno najzimniejszy ze wszystkich miesięcy w roku, choć pogoda za oknem mówi zupełnie co innego. Na ten cudowny, zimowy czas, kiedy to mamy tyle wspaniałych okazji by dobrze się bawić trzeba również zaplanować wyjątkowe menu. Sałatki na imprezy są najlepszym rozwiązaniem. A ta sałatka podbija serca wszystkich. Przepis dostałam od mojej mamy, a skąd ma go mama nie mam pojęcia. Jest pyszna, choć początkowo miałam opór by ją spróbować ze względu na winogrono, a jak już nabrałam jedną nabierkę chciałam jeszcze i jeszcze....

 

Wytrawna, ale na słodko. Mimo zawartości na pewno nie jest deserem. Jest idealna na imprezy, rześka i orzeźwiająca. Polecam każdemu.

 

Co będzie potrzebne!

  • podwójny filet z kurczaka ( o. 800g)
  • puszka ananasów z puszki 
  • nieduża kiść ciemnych winogron ( ok. 100-150g)
  • garść orzechów włoskich
  • 3 łyżki płatków migdałów
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • pieprz, sól

Pierś z kurczaka ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Po przestudzeniu pokroić w niedużą kostkę. 

Krążki ananasa pokroić na niewielki części, Winogrona przekroić na pół, lub na cztery. Orzechy włoskie niezbyt drobno posiekać. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i wymieszać.

Jogurt wymieszać z majonezem, połączyć z sałatką i dokładnie wymieszać. Dodać szczyptę pieprzu.

Podawać po schłodzeniu w lodówce.

 

Smacznego!

 


  • Kontakt



  • Durszlak.pl



    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
    Top Blogi