Boże Narodzenie

piątek, 10 stycznia 2014

Ten wpis miał się pojawić już przed Świętami. Wiele się działo, stąd moja obniżona aktywność. Najpierw zepsuł się mój komputer, no prawie się zepsuł bo w sumie mi go popsuto, ale nie o tym tu dzisiaj będziemy rozważać :) A potem...no a potem, końcówka ciąży, poród i nowe maleństwo w domu. Wszystko wywróciło się do góry nogami, dzień stał się za krótki, a zajęć przybyło dość sporo. Do pełni szczęścia jednak nie brak mi już chyba nic, mimo że jest co robić i jako mama dwójki szkrabów czasu na inne sprawy niestety mam niewiele. 

Teraz pewnie nie miałabym czasu by upiec te pierniczki, ale przed Świętami piekłam je kilkukrotnie. Wszystkim bardzo smakowały więc każdy domagał się bym upiekła je znowu. Wiem, że jest już po Świętach, myślę jednak, że dla wielbicieli pierników nie ma znaczenia miesiąc czy pora roku :) Naprawdę warto je upiec! Są kruche, lekko ostre, wyraźnie imbirowe. Zapraszam po przepis!

 

Najlepsze są te cieniutkie. Śmiało mogę powiedzieć że im cieńsze tym smaczniejsze. Moje robione na syropie klonowym, bo takie smakowały nam bardziej, te na melasie są nieco ciemniejsze. Polecam!

 

Co będzie potrzebne:

300g syropu klonowego lub melasy

230g masła

200g cukru ( można dać mniej)

750g mąki pszennej

2 jajka

łyżka przyprawy do piernika

1 łyżeczka cynamonu

2 łyżeczki zmielonego imbiru

pół łyżeczki zmielonych goździków

pół łyżeczki proszku do pieczenia

pół łyżeczki soli


Masło, syrop klonowy lub melasę oraz cukier podgrzać a potem odstawić do przestygnięcia.

Mąkę i wszystkie przyprawy przesiać do miski, wbić oba jajka, oraz dodać syrop z masłem i cukrem.  Zagnieść ciasto dokładnie ( jest bardzo klejące). Można też użyć do tego miksera.

Z ciasta uformować kulę, owinąć w papier do pieczenia i schować do lodówki na kilka godzin.

Z wychłodzonego ciasta odrywamy po kawałeczku resztę zostawiając w lodówce. Wałkujemy i wycinamy dowolne kształty.

Piec w temperaturze ok 180 stopni przez 8 minut.

Te pierniczki jak i każde inne przechowujemy w szczelnej puszce. 

Są pyszne!

 

Smacznego!

 


 

wtorek, 18 grudnia 2012

Zainspirowana Moimi Wypiekami zrobiłam cudowne pierniczkowe choinki. Będę obdarowywać nimi najbliższych, ładnie udekoruję i ustawię na Wigilijnym stole, będę się do nich uśmiechać przez całe Święta. Taka mała rzecz a tak cieszy. Są banalne w wykonaniu, zróbcie je koniecznie. Mój synek był nimi zachwycony, choć troszkę zawiedziony, że nie może ich zjeść, ale na szczęście była jeszcze w zapasie cała góra pierników.

 

Są słodkie :) Mam nadzieję, że uda mi się uchronić je przed łakomczuchami do końca Świąt.

 

Wykonanie:

Piernikowe ciasto wykonujemy ze swojego ulubionego przepisu. Ja robiłam je z tego samego przepisu co wczorajsze pierniki.

Ciasto wałkujemy na grubość około 4-5mm i wycinamy cztery różnej wielkości gwiazdki. Jeśli nie mamy foremek, możemy wyciąć koła używając do tego szklanek , kubków czy kieliszków- od największego do najmniejszego i wycinamy boczki by powstała gwiazdka.

Lukier:

  • 1 białko
  • 1 szklanka cukru pudru

Białko ubijamy na sztywno i powoli dodajemy cukier puder stale mieszając.

 

Na największą gwiazdkę kładziemy łyżkę lukru, przykrywamy ją mniejszą gwiazdką, znowu kładziemy lukier i gwiazdkę, na samej górze również rozprowadzamy troszkę lukru i kładziemy najmniejszą gwiazdkę pionowo.

Dodatkowo możemy udekorować ją kolorowymi ozdobami.

Pozostawiamy choinkę do wyschnięcia.

 

Na następny dzień możemy je ładnie zapakować jak na prezent i podarować.

Prawda, że proste??

poniedziałek, 17 grudnia 2012

No i Święta już za pasem. Choć aura za oknem wcale nie przypomina Gwiazdki, grudnia czy chociażby mroźnej zimy, ale Święta już za chwilkę. A...a ja nadal mam nadzieję, że we Wigilię spadnie śnieg, będzie biało i bajecznie, będzie tak Świątecznie i magicznie!! Już bardzo mało czasu by przygotować wszystko tak jak powinno być. Zaczynamy wielkie gotowanie i pieczenie :)

Pierniki też zawsze robię w ostatnim tygodniu, moje nie muszą leżeć by zmięknąć :) Od razu są pyszne! Dlatego polecam je wszystkim zapracowanym , którzy na ich upieczenie znajdują czas dopiero na ostatku. No i tym sposobem istnieje szansa, że wszystkie nie znikną do Wigilii. Trzeba ich więc zrobić duuużo. Moich było około 150 :)

A przepis? Wiele ich wypróbowałam, ale te są najlepsze! Przepis od mojej przyjaciółki ( lekko zmodyfikowany ), u której pierniki zawsze smakowały mi najbardziej!

 

Miękkie od samego początku, najbardziej jednak miękną po polukrowaniu. Są pyszne. Zwolenników pierników nie muszę chyba do tego przekonywać . Polecam!

 

Co będzie potrzebne:

  • 1,5 kg mąki
  • 20 g ciemnego kakao
  • 0,5 kg cukru ( dałam około 300 g)
  • 6 jaj
  • 250 ml miodu sztucznego
  • 250 ml miodu prawdziwego
  • 2 kostki masła ( jedną można zastąpić margaryną )
  • 2 opakowania przyprawy korzennej do piernika
  • 2 łyżki kawy mielonej lub rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki zmielonych goździków
  • szczypta soli i gałki muszkatałowej
  • 2 łyżeczki amoniaku lub sody oczyszczonej

 

Jajka ubić z połową cukru. Resztę cukru wymieszać z miodem i masłem i rozpuścić w rondelku do zagotowania. Lekko przestudzić.

Mąkę przesiać i wymieszać z wszystkimi suchymi składnikami, połączyć z jajkami i cukrem, a następnie powoli dodawać zagotowany miód. 

Amoniak rozpuścić w odrobinie wody i dodać do wszystkich składników. Wyrabiać ciasto do momentu uzyskania jednolitej masy. 

Najlepiej jeżeli ciasto poleżakuje w chłodnym miejscu około tygodnia, ale nie jest to konieczne. Jeśli robimy pierniki na ostatnią chwilę, ciasto wystarczy włożyć do lodówki na około godzinę.

Po tym czasie ciasto rozwałkować. Nie może być zbyt cienkie. Powinno mieć około 6mm grubości. Zbyt cienkie pierniki są bardziej twarde i mniej smaczne.

Piec w rozgrzanym do 180st piekarniku przez około 10 minut.

Gdy przestygną od razu możemy zabrać się za dekorowanie :)

 

Lukier:

  • 1 białko
  • 1 szklanka cukru pudru
  • kilka kropel cytryny

Glazura czekoladowa:

  • tabliczka czekolady deserowej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki miodu
  • kilka łyżek wody

 

Smacznego!


  • Kontakt



  • Durszlak.pl



    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
    Top Blogi