Kuchnia orientalna

wtorek, 04 września 2012

Moja chińszczyzna jest daniem bardzo banalnym, a jego przygotowanie zajmuje dosłownie moment! Idealny obiad gdy nie mamy czasu dosłownie na nic, a dom odwiedzamy tylko w przelocie. Jestem ostatnio bardzo zabiegana. Ciągle gdzieś uciekam, nie wyrabiam się z pracami domowymi, zaniedbuje kuchnie. Mam zamiar jednak wszystko nadrobić i już dzisiaj zaczęłam smażyć powidła śliwkowe. Uwielbiam ich smak w środku zimy, tak cudownie przypominają mi lato, które ucieka nieuchronnie.  Ale wracając do mojej chińszczyzny, robi się ją naprawdę błyskawicznie, a z powodzeniem może konkurować z daniem wymagającym wiele czasu na przygotowanie. Idealna z ryżem, ale z chińskim makaronem też byłaby pyszna.

Dodam jeszcze tylko, że nie znoszę gotowych dań, ani też pół produktów, ale do warzyw mrożonych mam pełne zaufanie. Kupując gotową mieszankę chińską oszczędzam naprawdę mnóstwo czasu.

 

Lekko pikantna, lekko słodka o zdecydowanym smaku. Chińszczyzna musi smakować tak, jakby była zbyt mocno przyprawiona. Taka jest najlepsza. I najlepsza jest gorąca, prosto z woka, wtedy smakuje wybornie. Polecam!

 

Co będzie potrzebne:

  • podwójny filet z kurczaka ( ok. 0,5kg)
  • mrożona mieszanka chińska Hortex
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki startego imbiru
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki soku z limonki lub cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • łyżeczka papryki ostrej ( lub mniej)
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego
  • można dodać małą papryczkę chilli dla lubiących ostre smaki
  • szczypta kakao
  • szczypta cynamonu
  • 4 łyżki oleju sezamowego lub rzepakowego
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • pieprz, sól

Fileta opłukać, oczyścić, pociąć na małe kawałki wzdłuż włókien. 

Z sosu sojowego, miodu, soku z limonki, połowy oleju, rozdrobnionego czosnku i wszystkich przypraw przygotować marynatę. Dokładnie wymieszać w niej kurczaka by równomiernie nią się pokrył. Mięso odłożyć najlepiej na jakąś chwilę do lodówki, ale nie jest to konieczne.

Na dużej patelni lub woku rozgrzać resztę oleju. Podsmażać na dużym ogniu kurczaka przez około 4 minuty, cały czas mieszając. Dodać rozmrożoną mieszankę warzyw i smażyć dopóki warzywa odpowiednio nie zmiękną. 

Całość zalać 3/4 szklanki wody. Mieszać do momentu, aż utworzy się sos, a całość się zagotuje. Mąkę wymieszać z małą ilością zimnej wody, roztwór dodać do naszej potrawy. Gdy sos zgęstnieje zdjąć z ognia. Podawać z ryżem ( U mnie podsmażany ryż z dodatkiem kurkumy)

Smacznego!

 


  • Kontakt



  • Durszlak.pl



    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
    Top Blogi