Śniadania

piątek, 17 sierpnia 2012

Dla mnie śniadanie odgrywa bardzo ważną rolę w rytmie dnia codziennego. Nie ma dnia bym nie wyszła z domu bez śniadania, przyzwyczaiłam już do tego mój organizm i już wcześnie rano domaga się on solidnej porcji czegoś pysznego. Za to kolacje mogą dla mnie nie istnieć. Chyba, że obiad był mało suty i nie przekąsiłam nic popołudniu. W ciąży nauczyłam się jeść płatki owsiane, bo mówili, że zdrowe. Szybko mi się znudziły w swej niezmienionej formie więc zaczęłam serwować sobie granolę. Jeszcze bardziej pożywną, z wieloma dodatkami, orzechami, z miodem. Robiłam ją sama bo przecież miałam mnóstwo czasu..i tak już zostało. Innej nie chce, innej nie lubię. Wczoraj mi się o niej przypomniało. Więc zrobiłam. Moje dzisiejsze śniadanie było zatem niesamowite, a i mój synek stał się wielkim zwolennikiem granoli.

 

Jest chrupiąca, taka jaką lubię. Lekko słodka, do mojej wersji nie dodaję cukru. Jest w niej sporo miodu co w zupełności mi wystarcza. Po co faszerować się niepotrzebnymi kaloriami. Z suszonych owoców najbardziej lubię żurawinę, więc bez zbędnych oględzin woreczek właśnie z nią wylądował w mojej mieszance. Idealna na śniadanie z jogurtem czy mlekiem, albo jako pyszna przekąska kiedy mamy ochotę coś sobie pochrupać. Polecam!

 

Co będzie potrzebne:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • pół szklanki suszonej żurawiny
  • 6 łyżek pestek słonecznika
  • 6 łyżek sezamu
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 garści ulubionych orzechów ( u mnie włoskie)
  • 3 łyżki otrębów owsianych ( niech żyje błonnik!)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek ( można dodać oleju rzepakowego lub innego ulubionego)
  • pół szklanki miodu
  • 1 łyżka ekstraktu migdałowego
  • sok z połowy cytryny
  • 100 ml soku jabłkowego

Oliwę, miód i sok jabłkowy i ekstrakt migdałowy przelewamy do rondelka. Mieszając cały czas czekamy aż wszystkie składniki się połączą.  Płatki owsiane i całą resztę składników sypkich przesypujemy do dużej miski. Dodajemy sok z cytryny i wcześniej przygotowany płyn. Całość dokładnie mieszamy, by wszystkie składniki dokładnie się połączyły.

Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni. Naszą mieszankę wykładamy na blaszkę równomiernie. Warstwa nie może być zbyt gruba. Pieczemy przez około 50 minut, mieszając co kilka minut całość by płatki równomiernie się zarumieniły. Granola musi być chrupiąca i wyraźnie przyrumieniona.

Po wystygnięciu przekładamy do szczelnego słoika i odkładamy w suche miejsce.

Smacznego!

 


  • Kontakt



  • Durszlak.pl



    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
    Top Blogi