Kuchnia polska

środa, 25 lipca 2012

Jedno z ulubionych dań mojego dzieciństwa. Pamiętam jak na obiad były gołąbki to kazałam sobie robić do szkoły tylko jedną kanapkę by bardzo zgłodnieć do obiadu. Babcia robiła ich cały ogrom, a my jedliśmy je na obiad, a potem jeszcze na kolację, często zostawały jeszcze na następny dzień, ale wcale nam to nie przeszkadzało. Zawsze mi się wydawało, że z gołąbkami cała masa roboty jest. Teraz twierdzę, że wcale nie jest tak źle. Najważniejsze, że są pyszne i wszystkim smakują, zwłaszcza dzieciom.

Danie dla każdego. Chyba nie ma takiej osoby, która gołąbków nie lubi. Zwłaszcza z młodej kapusty.  Sos pomidorowy tylko dopełnia całości. Są delikatne, ale czuć w nich zioła - tak jak lubię. Kapusta jest mięciutka, ale się nie rozpada, a farsz nie wypada ze środka, co często się zdarza w gołąbkach. Pyszne!

 

Co będzie potrzebne:

  • główka młodej kapusty
  • 0,5 kg mielonej wieprzowiny dobrej jakości
  • 200 g ryżu
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka maggi
  • kilka łyżek dobrego smalcu
  • łyżka majeranku
  • łyżka ziół prowansalskich
  • łyżka zmielonej kolendry
  • sól, pieprz ( sporo)
  • 1l bulionu warzywnego ( może być z kostki)

Ryż gotujemy na sypko, trochę krócej niż jest to podane na opakowaniu. Kapustę nacinamy przy głąbie, każdy z liści osobno i powoli zdejmujemy tak, by się nie naderwały. Pierwsze liście odrzucamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na łyżce smalcu, do momentu aż się zeszkli i zmięknie.

Ugotowany i wystudzony ryż mieszamy z mielonym mięsem wieprzowym, podsmażoną cebulą, jajkiem, doprawiamy ziołami i przyprawami, dodajemy maggi. Całość dokładnie mieszamy.

Wcześniej wycięte liście kapusty wrzucamy na wrzątek ( gotujemy  wodę w dużym garnku) i gotujemy je przez maksymalnie 5 minut. Potem je wyjmujemy i osuszamy uważając by się nie rozpadły. Nakładamy farsz na lekko ciepłe liście kapusty i zawijamy.

Na dużej patelni rozgrzewamy resztę smalcu i smażymy na niej gołąbki po około 5 minut z każdej strony na średnim ogniu by się nie przypaliły. Wtedy na pewno nam się nie rozpadną podczas gotowania. Potem zdejmujemy z patelni i ostrożnie układamy w dużym garnku z gorącym bulionem.

Gotujemy przez około godzinę. Gołąbki z kapusty późniejszej możemy gotować nieco później.

Podajemy z sosem pomidorowym.

 

Sos pomidorowy do gołąbków:

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki ketchupu
  • szklanka wody
  • szklanka bulionu drobiowego
  • 100 ml słodkiej śmietany
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • łyżka oliwy
  • pieprz, sól

Cebulę i czosnek miksujemy w blenderze, podsmażamy na oliwie. Dodajemy koncentrat i ketchup, podsmażamy jeszcze chwilę. Następnie dodajemy wodę, bulion, doprawiamy do smaku. Gotujemy przez około 20 minut, po czym zaklepujemy mąką i śmietaną. 

Smacznego!


  • Kontakt



  • Durszlak.pl



    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
    Top Blogi