Dodatki do obiadu

piątek, 29 czerwca 2012

Już jakiś czasu temu odkryłam piękno mojej wsi, wyjątkowe piękno. Wszechobecny spokój, nad wyraz piękne miejsca, zielone łąki i pastwiska, lasy, gospodarstwa tętniące życiem od samego świtu, pianie koguta i wszystkie inne odgłosy, których dotąd nie znałam...Zastanawiam się jak ja mogłam całe życie mieszkać w mieście? A niby niczego mi nie brakowało. Człowiek na pewnym etapie swojego życia potrzebuje pewnej stagnacji, już nie ma siły biegać, a życie pełnią życia zaczyna objawiać się w troszkę inny sposób. Kocham moje teraźniejsze życie, jakże odmienne od tego które prowadziłam jeszcze 2 lata temu. Zdecydowaliśmy się na zmianę i było to najlepsze co mogliśmy zrobić. Choć tych zmian był cały szereg. Teraz jestem spełnianą żoną, kochającą matką, zapracowaną gospodynią, niepoprawną marzycielką i ciągle uczącą się kucharką. Cóż chcieć więcej??

I choć kocham wiejską kuchnię, prostą, ale jakże smaczną i powabną lubię też typowo miejsce jedzenie. Dzisiaj chodziło za mną tylko jedno zdanie- chcę frytki! Frytki to można sobie zamówić w barze do schabowego, więc u mnie dzisiaj coś podobnego, ale troszkę inszego- ziemniaczki country! Mniaaam! :)

 

Chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku- zupełnie jak frytki. Z wiejskich ziemniaków- najlepsze. Z wyjątkową posypką, która z całą pewnością wzmacnia smak. Osoby będące na diecie niech zamkną oczy, bo to przepis raczej dla łasuchów- takich jak ja :) 

Ps. Dobrze, że moja waga sprawia zupełnie inne wrażenie :P

 

Co będzie potrzebne!

  • 0,5 kg ziemniaków
  • olej do smażenia ( np. słonecznikowy )

Na posypkę :

  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki
  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego
  • świeżo mielony pieprz czarny

Olej rozgrzewamy w wysokim garnku do bardzo wysokiej temperatury- ok. 180- 190 stopni. Ziemniaki kroimy w krążki i przepoławiamy je na pół. Smażymy w rozgrzanym oleju małymi porcjami by temp. oleju nie obniżyła się dość mocno. Ziemniaki powinny smażyć się około 6 minut, wtedy będą chrupiące.

Po tym czasie ziemniaki wyjmujemy łyżką cedzakową na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar łuszczu. 

Wszystkie przyprawy dokładnie ze sobą mieszamy i dość obficie obsypujemy ziemniaki, każdy według własnych gustów.

Podajemy natychmiast.

Smacznego!

 


  • Kontakt



  • Durszlak.pl



    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
    Top Blogi