Placki, naleśniki, pancakes

niedziela, 24 lutego 2013

No i ładnie.... tyle mnie nie było i nie wiem co napisać! Jestem zabiegana, a jak tylko znajduje czas to.... czytam! Tak czytam! Wpadłam obsesje i zaczytuje się na amen :) non stop! I najgorsze jest to, że dla tej obsesji zaniedbuje wszystko wkoło- Was też. Obiecuję poprawę i liczę, że nadal będziecie tu zaglądać. Idzie wiosna, z wraz z nią przyjdą nowe pokłady pozytywnej energii i nowe pomysły. 

A pancakes? Uwielbia je moje dziecko. A ja uwielbiam gdy je zdrowo, więc dużą część białej mąki zastąpiłam razową i płatkami owsianymi :) Wyszły pyszne naleśniki!

 

Bardzo pyszne naleśniki. Dużo lepsze niż te polskie, tradycyjne. A dodatek płatków owsianych sprawia , że są syte i pożywne. Smacznego!

 

Co będzie potrzebne:

  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki pszennej razowej
  • 0,5 szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki jogurtu naturalnego lub maślanki
  • 2 jajka
  • 20 dag roztopionego masła

Ponadto:

  • syrop klonowy do podania lub ulubiony dżem

Wszystkie produkty sypkie przesypać do miski, wymieszać. Dodać jogurt, jajka, roztopione masło i dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być dość gęste.

Nakładać po 2 łyżki ciasta na średnio rozgrzaną patelnię bez dodatku tłuszczu i smażyć z obu stron na złoty kolor. 

Smacznego! 

poniedziałek, 23 lipca 2012

Dzisiaj znowu z samego rana zapukało do mojego okna słoneczko. Ta cudowna pogoda sprawia, że chce się żyć, człowiek nie myśli o złych chwilach, złych emocjach i złych duchach tylko śmiejąc się od ucha do ucha podśpiewuje ulubiony rytm, z radością wita sąsiada i życzy dobrego dnia każdemu napotkanemu osobnikowi. Dziś z prawdziwym uśmiechem i nieprzekłamaną radością powitałam ten dzień, z mnóstwem energii i pozytywnych myśli. Na śniadanie były placki smażone w towarzystwie ulubionej muzyki i chichotu dziecka. Fantastyczny dzień!

 

Nie są to naleśniki, nie przypominają ich nawet w smaku. Ale są pyszne, serowe. Idealne na śniadanie. Wyglądają pysznie, pysznie smakują i zaspokajają chęć na pyszne śniadanie.

 

Co będzie potrzebne:

  • 100ml jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki serka wiejskiego
  • kulka mozzarelli
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • ulubione zioła: szczypiorek, pietruszka, bazylia (3-4 łyżki)
  • pieprz, sól
  • odrobina oleju do smażenia

Salsa pomidorowa:

  • 2 duże dojrzałe pomidory
  • 2 małe szalotki ( biała część)
  • 1 czerwona papryka
  • łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki drobno posiekanej bazylii
  • sól, pieprz

Wszystkie składniki na placki miksujemy w blenderze tak by powstało gładkie ciasto. Doprawiamy pieprzem i solą. Smażymy porcjami na rozgrzanej patelni nasmarowanej olejem z obydwu stron, po ok. 2 minuty każda. Trzeba uważać by placki się nie przypaliły.

Salsa- pomidory i paprykę kroimy w drobną kostkę, szalotkę drobno siekamy, mieszamy. Dodajemy ocet i oliwę, a także posiekaną bazylię. Całość mieszamy i doprawiam pieprzem i solą.

Ciepłe placki podajemy z salsą.

Smacznego!

 

środa, 27 czerwca 2012

Dawno, dawno, kiedyś...oglądając różne , różniste filmy amerykańskie ochotę miałam niesamowitą by zjeść kawałek tego puszystego placka z syropem klonowym serwowanym u nich do śniadania. Nie powiem ślinka ciekła. Ale nie wiedząc cóż to takiego, ja na śniadanie pochłaniałam ulubione kanapki, lub sytą jajecznicę, no chyba, że babcia przyrządziła coś smaczniejszego.

Dziś na śniadanie sprawiłam sobie ( i nie tylko !) ogromną przyjemność. Syropu klonowego co prawda nie miałam, no ale miałam jagody i śmiało połączyłam składniki niecierpliwie wyczekując cóż z tego wyniknie. Na jutro już nie zostało, a szkoda...

Puszyste i smaczne. Jagodowe. Z miodem- niezastąpione. Chyba moje ulubione- póki co. Zjadłam je z waniliowym twarożkiem i bardzo mi smakowało. Kolej na Was.

 

Co będzie potrzebne:

  • czubata szklanka mąki pszennej
  • 1,5 szklanki gęstej maślanki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki miodu ( można pominąć )
  • 2 jajka
  • 20 dag roztopionego masła
  • szklanka jagód

Jajka rozbełtać, połączyć z maślanką, miodem i roztopionym masłem. Mąkę przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodać do płynnych składników. Wrzucić jagody i lekko zamieszać.

Nakładać po 2 łyżki ciasta na średnio rozgrzaną patelnię.  

Smażymy na złoty kolor z obu stron. Podajemy z resztą jagód i tym na co mamy ochotę, pasują do wszystkiego.

Uwaga!  Pancakes nie smażymy na żadnym tłuszczu, ponieważ mają go one już w środku, a co za dużo to nie zdrowo.

Smacznego!

 


  • Kontakt



  • Durszlak.pl



    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
    Top Blogi