Kluski, pierogi, knedle

wtorek, 16 października 2012

Leniwy dzień. Nawet kot leniwie spogląda na mnie jednym okiem z kanapy, od czasu do czasu poruszając uszkiem i nasłuchując co się dzieje w kuchni. A w kuchni też leniwie. Leniwe pierogi błyskawicznie wyczarowały się na blacie, nie tak leniwie wskoczyły do wrzątku i oto są w całej swojej okazałości. Leniwe pierogi, dla tych leniwych i pracowitych, dla dużych i malutkich- smakują każdemu.

 

 

Mięciutkie, intensywnie serowe, obowiązkowo na słodko. Jedno z ulubionych dan niemal każdego dziecka. Kilogramami pochłaniane u babci czy w przedszkolu. Tylko tyle, a jak wiele szczęścia mogą przynieść. Mniaaam!

 

Co będzie potrzebne:

  • 400g tłustego twarożku
  • 2 jajka
  • 150g mąki
  • szczypta soli
  • łyżka cukru

Do polania:

  • kilka łyżek masła
  • bułka tarta

Ser przemielić, dodać do niego żółtka, sól, cukier i mąkę- krótko wyrobić. Białka ubić na sztywno, dodać do ciasta, wyrobić.

Stolnice posypać mąką, wyłożyć ciasto, palcami rozwałkować na walec o średnicy około 2 centymetrów. Ostrym nożem kroić skośnie niewielkie kluski i odkładać.

Zagotować wodę, do wrzątku wrzucać pojedynczo kluski i gotować około 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Podawać z podsmażaną na masełku bułką tartą i posypane cukrem.

Smacznego!

środa, 13 czerwca 2012

Zdarza Wam się kupować paczkowane pierogi?? ... Mnie nie :) Paczkowane mi po prostu nie smakują, wolę zrobić je sama, po swojemu i przede wszystkim wiem co skrywają w swoim środku. Może i jest z nimi troszkę roboty, ale od czasu do czasu można zrobić coś dla swojego małego świata. Dziś z mięsem, ale już niedługo będą i na słodko.

 

Pewnie każdy z Was choć raz miał w ustach pierogi. W moim domu jadło się je bardzo często, częściej na słodko, we Wigilię z kapustą, ale czasem też z mięsem. Idealne z topionym smalcem ze skwareczkami. Pyyycha! Dla dbających o linię polecam pierogi z mąki pełnoziarnistej, robiłam, jadłam, polecam!

 

Co będzie potrzebne:

Ciasto:

  • 2 pełne szklanki mąki pszennej
  • ok. jedna szklanka ciepłej wody
  • 2 łyżki topionego masła lub oleju
  • 1 łyżeczka soli

Nadzienie:

  • 0,5 kg gotowanego mięsa z rosołu drobiowo- wieprzowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml bulionu drobiowego
  • 1 duże jajko
  • łyżeczka majeranku
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

Do polania:

4 łyżki smalcu ze skwareczkami+ jedna cebulka ( smalec stapiamy i podsmażamy na nim cebulkę pokrojoną w kostkę tak długo, aż mocno się zarumieni)

Mięso zemleć w blenderze, dodać pokrojoną w kostkę i lekko podsmażoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, bulion zioła i przyprawy. Całość wymieszać, farsz musi być wilgotny i zwarty.

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól, stopione masło, w środku zrobić wgłębienie i powoli wlewając wodę wyrabiać ciasto. Ciasto wyrabiamy przez ok 10 minut by było elastyczne.

Ciasto rozwałkować, szklanką wyciąć kółka, na ich środek włożyć porcję farszu, brzegi pierogów zlepić i odłożyć na blat posypany mąką.

Pierogi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez około 4-5 minut. Podajemy polane smalcem ze skwareczkami i cebulką.

 

Smacznego!

 

 

 

 


  • Kontakt



  • Durszlak.pl



    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
    Top Blogi