Kuchenne porady

piątek, 01 czerwca 2012

Jest mnóstwo blogów, portali i stron internetowych poświęconych gotowaniu, z cudownymi przepisami, pięknymi fotografiami, barwnymi opisami. Zachwycamy się, czytamy, a potem mamy ochotę na jeszcze, jeszcze i jeszcze. Sama jestem wielki fanem gotowania, dobrej kuchni, mieszania, kombinowania, tworzenia, przerabiania, kocham gotować, lubię jak smakuje i kocham jak sprawiam komuś radość 'przez żołądek'.

Myślę sobie jednak, że mało jest w sieci treści na tematy może troszkę bardziej techniczne, może mniej ciekawe, ale niezwykle przydatne. Chciałabym rozpocząć cykl poświęcony gotowaniu od strony technicznej właśnie. Powiedzieć co nieco o sprzęcie, niezbędnych narzędziach, sposobie rozmieszczenia naczyń, by wszystko mieć pod ręką, wspomnieć odrobinę o tym jak nie marnować żywności, jak mrozić, przechowywać, co gdzie umieścić no i jak z tego wszystkiego korzystać. Myślę, że bez tego wszystkiego prawdziwego gotowania nie ma. Mam nadzieję, że Was zaciekawię choć odrobinkę.

JAK KORZYSTAĆ Z LODÓWKI :)

Banalne? Banalne! Jak korzystać z lodówki? Każdy przecież to doskonale wie, wkładam... i już! Ot cała filozofia!

A jednak. Większość z nas pakuje do lodówki wszystko spontanicznie, upycha gdzie jest miejsce, zwykle półki na wysokości naszej ręki wręcz się uginają pod ciężarem przeróżnych artykułów, podczas gdy na dolnej półeczce samotnie spoczywa soczysty pomidor i jędrna kalarepa. Czasem po dniach kilku, bądź nawet kilkunastu, znajdujemy gdzieś z tyłu, schowane za jogurtami, przeterminowaną śmietanę, kawałek zeschniętego żółtego sera czy jeszcze inne ciekawe cuda niezdatne do jedzenia. Koniec z marnowaniem żywności.

Słów kilka co gdzie powinno mieć swoje miejsce w lodówce.

1. Warzywa i owoce

Rzecz pierwsza warzywa i owoce wkładamy zawsze do dolnych szuflad w lodówce. Tam panuje najbardziej optymalna temperatura dla tych artykułów czyli ok 10 stopni C. Warzyw i owoców nie pakujemy do najchłodniejszych miejsc w lodówce, mogą się wtedy zniszczyć. Jeśli pojawią się na nich kryształki lodu, nie będą już zdatne do jedzenia. Warzywa przed schowaniem do lodówki musimy dokładnie osuszyć, woda przyspiesza psucie tych artykułów.,

2. Mięso i ryby

Mięso i ryby układamy na najniższej półce w lodówce, tuż nad szufladami do warzyw i owoców. Tam temperatura w lodówce jest najniższa. Surowe mięso najlepiej owinąć w folię aluminiową , powinno ono stać z dala od mięsa ugotowanego.

3. Masło, napoje i produkty w słoiczkach

Masło, napoje , ketchupy, musztardy i koncentraty najlepiej przechowywać po wewnętrznej stronie drzwi. Tam przygotowane jest na nie sporo miejsca i na pewno wystarczy na wszystko. Dzięki temu mamy też do nich szybki dostęp i nie musimy grzebać po całej lodówce w poszukiwaniu ulubionego sosu czy ketchupu.

4. Nabiał

Mleko jako produkt często używany powinno stać w drzwiach. Produkty mleczne takie jak jogurty, sery, śmietanę i inne tego typu rzeczy trzymamy na najwyższej półce, lub środkowej. Układajmy je sobie datą spożycia, te z najkrótszą kładziemy nieco z przodu, gwarancja , że zjemy je nieco wcześniej, a kolejne się nie popsują.

Jak długo można przechowywać świeże artykuły w lodówce?

Każdy z nich ma zazwyczaj taką informację zawartą na opakowaniu, a przynajmniej większość na pewno. Jest jednak kilka ogólnie przyjętych zasad.

Produkty ugotowane: wędliny i przetwory z ryb- tydzień, gotowane warzywa- jeden do dwóch dni, potrawy duszone i zapiekanki- dwa trzy dni, ugotowana kasza czy makaron- dwa do trzech dni. Pamiętajmy jednak, że resztki z obiadu można wykorzystać do innego dania, nie marnując tym samym jedzenia.

Produkty surowe: mięso, surowa kiełbasa i drób- trzy dni, ryby- dwa dni, bekon- tydzień, zielone warzywa, sałatki, owoce miękkie- do trzech dni, sery jajka i mleko- nawet do tygodnia.

Gotowany ryż!! : nie należy go trzymać w lodówce dłużej niż 2-3 dni, w przeciwnym wypadku może być on przyczyną zatrucia pokarmowego, ponieważ wykształcają się w nim szkodliwe bakterie.

Pamiętajmy i doceńmy pojemniki, pojemniczki i pudełeczka. Układajmy w nich wędliny, sery, resztki z obiadu, napoczęte warzywa i owoce. Możemy je szczelnie zamknąć, co pozwoli nam łatwiej ułożyć je w lodówce, no i zapachy się dzięki temu nie mieszają.

 

Czego nie przechowywać w lodówce??

Są takie artykuły, które powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej. Doskonałym przykładem są tutaj pomidory, które powinny spoczywać poza lodówką, by nabrały smaku, awokado- by dojrzało, cebulę, ziemniaki i warzywa korzeniowe trzymać najlepiej w ciemnej spiżarni, no i większość owoców, poza leśnymi też powinny być gdzieś na zewnątrz.

Co jeszcze ważnego mogę Wam na ten temat powiedzieć? Ano może tyle, że lodówki nie należy przepełniać. Powietrze w niej zawarte powinno mieć możność sowbodnej cyrkulacji by lodówka mogła wydajnie pracować, a produkty w niej zawarte się nie psuły.

Ważnym jest jeszzce by pokarmy ugotowane układać nad surowymi, by soki z tych drugich na te pierwsze nie kapały. Ważne? Ważne! 

Na koniec jeszcze napiszę Wam co w lodówce, a co poza nią powinno się znajdować!

Lodówka:

mleko, masło, sery, jajka, jogurty, surowe mięso i ryby, ugotowane mięso i ryby, warzywa sezonowe, produkty do potraw stir-fry, marchew, seler naciowy, por, papryka, sałata , pieczarki, ogórki, rzodkiewki, rukiew wodna, cebula dymka, owoce leśne, winogrona, koktajle owocowe, desery i świeże zioła.

Gdzieś na kuchennym blacie:

pomidory, czosnek, awokado, ziemniaki, cebula żółta i czerwona, cukinia, dynia, owoce cytrusowe, jabłka, banany, kiwi, gruszki, śliwki i mango.

Po zakupach postaram się wrzucić kilka fotek mojej lodówki, teraz jest w niej troszkę pusto, a handlowa sobota dopiero jutro :)

Dobranoc!


  • Kontakt



  • Durszlak.pl



    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
    Top Blogi