środa, 16 października 2013

W lasach prawdziwy urodzaj. Grzybów masa, a i grzybiarzy tłumy. Uwielbiam grzyby jeść, ale jeszcze bardziej lubię je zbierać. I tego roku nie przeszkadzał mi w tym nawet mój siedmiomiesięczny brzuch :) Moje zbiory w większości suszę. W takiej formie grzyby smakują mi najbardziej, a i w tej formie są doskonałym dodatkiem do wielu dań. Kocham risotto z grzybami, uwielbiam bigos, pieczeń z grzybami, krokiety, a zupa z suszonych grzybów jest wprost doskonała. Ahh narobiłam sobie ochoty...

Taki sos to klasyk. Każde grzybobranie kończy się właśnie takim daniem, bynajmniej w naszym domku. Im więcej rodzajów grzybów tym lepiej. Osobiście lubię maślaki, na taki sos nadają się idealnie, mimo iż z tymi grzybkami najwięcej jest pracy. Dodatek mascarpone nadaje bardzo kremową konsystencję, można go śmiało pominąć. Ja nie zawsze mam go w lodówce i nie zawsze dodaję, ale dla fanatyków grzybów polecam spróbować choć raz. 

 

U nas taki sos najczęściej jada się z ziemniakami, ale z makaronem też zacnie smakuje. Jest to obowiązkowa , jesienna pozycja. Spróbujcie koniecznie.

 

Co będzie potrzebne:

300-400g świeżych grzybów ( maślaki, czarne łebki, borowiki, kozaki)

1 duża cebula

1 ząbek czosnku

pół szklanki śmietany 12%*

kopiasta łyżka serka mascarpone

2 łyżki masła

natka pietruszki

sól, pieprz


Grzyby płuczemy, czyścimy i kroimy w paski.

Cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę. Na gorącą patelnię wrzucamy cebulę i podsmażamy kilka minut pod koniec dodając czosnek.

Po tym czasie dodajemy pozostałe masło i grzyby. Podsmażamy około 10 minut. Grzyby muszą się dusić dość intensywnie.

Śmietankę mieszamy z kilkoma łyżkami sosu i mascarpone. Dodajemy do całości. Danie doprawiamy solą i pieprzem. Po zagotowaniu dodajemy natkę pietruszki. Podajemy natychmiast.

Smacznego!

 

* śmietankę kwaśną można zastąpić kremową 30%. Sos wtedy jest bardziej kremowy i delikatny.

czwartek, 03 października 2013

I mamy październik i mamy jesień. Osobiście nie lubię jesieni, choć nie przeczę że i ona potrafi zaskoczyć i bywa cudownie piękna. Póki co jej uroków nie dostrzegam, zamykam się w kuchni i kombinuje, bo pogoda nie pozwala na nic bardziej kreatywnego. W końcu mam czas :) Synek się cieszy, bo mama siedzi w domku, spędzamy ze sobą bardzo dużo czasu, rano wylegujemy się w łóżku, potem razem pochłaniamy owsiankę, spacerujemy i cały czas się śmiejemy. Jest cudownie. A będzie chyba jeszcze lepiej?? Ojj mam wątpliwości i wydaję mi się, że drugie dziecko da mi popalić.

Paprykę faszerowaną bardzo lubimy, a podana w taki sposób wygląda obłędnie i bez wątpienia zachwyci nawet najbardziej wymagających gości. Czasem faszeruje ją również krojąc ją w poprzek. Jest to wersja znacznie szybsza, gdyż wtedy papryka szybciej dochodzi i krócej trzymamy ją w piekarniku. Tak natomiast wygląda ładniej i naprawdę robi wrażenie na nie jednym przybyłym, wygłodniałym gościu.

 

Często podaję ją z sosem pomidorowym. Tak smakuje nam najbardziej. Farsz jest delikatny, mocno ziołowy, bardzo aromatyczny. Pyszne danie na wyjątkowe okazje, miły wieczór czy wykwintny obiad. Zapraszam!

 

Co będzie potrzebne!

4 duże papryki

0,5 kg mielonej łopatki wieprzowej

100g ryżu

jajko

1 cebula

2 ząbki czosnku

3 łyżki ketchupu

pół łyżeczki ziół prowansalskich

szczypta tymianku

szczypta oregano

szczypta majeranku

sól, pieprz

łyżka oliwy z oliwek

4 łyżki startego żółtego sera

 

Papryki myjemy. Odcinamy im główki i wycinamy gniazda nasienne. Solimy i pieprzymy w środku po czym odkładamy na bok.

Ryż gotujemy na sypko i studzimy.

Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Do miski przekładamy mięso, dodajemy jajko, przestudzony ryż, ketchup, czosnek przeciśnięty przez praskę, cebulę oraz wszystkie zioła i przyprawy.

Faszerujemy papryki, przykrywamy czapeczką i przekładamy do naczynia żaroodpornego do którego dolewamy troszkę wody albo bulionu.

Pieczemy około godzinę w 180 stopniach. Papryki pocięte w poprzek można piec 45 minut- to w zupełności wystarczy.

Na 10 minut przed końcem posypujemy startym serem.

Podajemy z sosem pomidorowym albo czosnkowym.

Smacznego!

 



  • Kontakt



  • Durszlak.pl



    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
    Top Blogi