czwartek, 27 czerwca 2013

Przyszedł i czas na pyszne owoce. Stragany już coraz pełniejsze co niezmiernie cieszy moje oko, ale jeszcze bardziej cieszy moje podniebienie. Chodząc po targu czuję się jak w raju i kupuję wszytko jak leci, bo patrząc mam ochotę na  wszystko.

Teraz królują truskawki, jeszcze ich troszkę zostało, więc korzystajmy. Zapraszam na pyszny koktajl.

 

Ja do moich koktajli rzadko dodaję cukier- po co. Przecież owoce są go pełne, więc niepotrzebnie zwiększać sobie zawartość pustych kalorii. Dodaję za to słodkiego banana, on wystarczy by "posłodzić" nam nasze dzieło. Ten uwielbiam. Mango dodaje niesamowitej konsystencji, uwielbiam!!!

 

Co będzie potrzebne:

  • 1 litr jogurtu naturalnego lub kefiru
  • 2 duże dojrzałe banany
  • 2 kiwi
  • 1 mango
  • 300g truskawek
  • łyżka soku z cytryny
  • kilka łyżek cukru ( opcjonalnie- ja nie daję)

Wszystkie składniki wrzucić do blendera, po czym dokładnie zmiksować. Koktajl schłodzić w lodówce po czym przelać do szklanek i udekorować według uznania.

Smacznego!

 

czwartek, 20 czerwca 2013

Siedzę na tarasie i rozkoszuje się cudownym, upalnym, czerwcowym dniem. Mój ulubiony miesiąc, kocham każdą jego chwilę , a taka cudowna pogoda tylko potęguje pozytywne doznania. Wokół sama zieleń, szum traw, śpiew ptaków i cudownie ciepły powiew wiatru. Gdzieś w oddali ktoś ciężko pracuje by doprowadzić swój trawnik do idealnego wyglądu, odważniejsi siedzą w grządkach porządkując je z niechcianych chwastów, ale są też tacy jak ja, którzy mają dzień leniuchowania, siedzą pod jabłonką ze ździebełkiem trawy w ustach i pałaszują truskawki. Kocham lato!

A szparagów już jak na lekarstwo, więc korzystajcie póki jeszcze są. Moje kupiłam w Lidlu i się nie zawiodłam. Pełna obaw wkładałam je do koszyka, ale okazały się pyszne. Krem wyszedł wyborny, a świeży koperek dopełnił smaku. Polecam!!

 

Delikatna i kremowa, a zarazem bardzo wyrazista. Pyszna.

 

Co będzie potrzebne!

  • 1,5 litra bulionu drobiowego bądź warzywnego
  • pęczek zielonych szparagów
  • pęczek koperku
  • 2 łyżki masła
  • 100ml śmietany 30%
  • 2 żółtka
  • sól, pieprz

Szparagi obrać, pokroić na kawałki centymetrowej długości i podsmażyć na masełku przez chwilę. Zalać je gorącym bulionem i gotować do momentu aż będą miękkie.

Gdy warzywa staną się miękkie i będą się prawie rozpadać zupę mocno miksujemy blenderem tak by nie było żadnych grudek.

Żółtka bełtamy ze śmietaną, dodajemy łyżkę zupy i całość zaklepujemy.

Na koniec dodajemy posiekany koperek.

 

Podajemy z grzankami.

Smacznego!

wtorek, 04 czerwca 2013

Kochani!

Od jakiegoś czasu moje przepisy możecie oglądać również na portalu

 

www.infostrow.pl

 

Na którego to również Was serdecznie zapraszam. Znajdziecie tam mnóstwo różnorakich informacji, szczególnie z naszego regionu, ale nie tylko. 

Blogerów zachęcam do umieszczania tam swoich wpisów, lub kilku słów o tym czym się zajmujecie, o czym chcielibyście opowiedzieć.  Zawsze jest to jakaś nowa forma reklamy i sposób by dotrzeć do większej liczby czytelników :)

 

Pozdrawiam Was serdecznie

Zielona Pietruszka

 


12:16, koronka1986
Link Dodaj komentarz »

  • Kontakt



  • Durszlak.pl



    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
    Top Blogi