wtorek, 28 maja 2013

Piękny, zielony, rozkwitły mnóstwem barw i cudownych kwiatów maj powoli odchodzi w zapomnienie. Mój ulubiony miesiąc, ukochany i najpiękniejszy ze wszystkich. Zielono wokół mnie uspokaja, koi i zdecydowanie poprawia humor. Trochę mi głupio, bo maj to miesiąc szparagów, truskawek, rabarbaru, a u mnie na blogu nic z tych propozycji się nie pojawiło. Nadrobię- obiecuje. 

Dziś za to coś zupełnie odmiennego, coś co lubi każdy, coś co idealnie nadaje się do grilla lub jako dodatek do obiadu. Sałatka bardzo lekka i smaczna. Dla amatorów avokado obowiązkowa do zrobienia.

 

Bardzo dobra, lekka i zdrowa. Często podaję ją do grilla i wszystkim bardzo smakuje. Polecam!

 

Co będzie potrzebne:

  • główka sałaty lodowej
  • dojrzałe avokado
  • duży pomidor lub 2 małe
  • kilka rzodkiewek
  • łyżka szczypiorku

Sos:

  • 100ml jogurtu naturalnego typu greckiego
  • ząbek czosnku
  • pieprz, sól do smaku

Sałatę porwać na kawałki, warzywa pokroić wedle uznania. Wszystkie składniki wymieszać.

Przygotować sos. Do jogurtu wycisnąć ząbek czosnku, doprawić do smaku. Sałatkę podawać z sosem.

Idealna do mięs grillowanych, albo po prostu dla osób dbających o linię mających ochotę na coś pysznego a zdrowego.

 

 

wtorek, 07 maja 2013

Gdy byłam mała i miałam mnóstwo sił by ganiać na podwórku przez cały dzień, korzystając z zawsze upalnego lata i pięknego słońca, mama przygotowywała coś dobrego. Kiedy wieczorem wraz z bratem wracaliśmy wygłodniali, potrafiliśmy zjadać tak przeogromne porcje, ze teraz starczyłoby mi to na co najmniej 3 kolacje. Kiedy robiła fasolkę po bretońsku ze smakiem pałaszowałam całą miskę , przygryzając świeżym chlebkiem obficie nasmarowanym masłem. 

Kiedy dzisiaj robię fasolkę też szybko znika, że sama się dziwię, skąd biorą się na nią chętni. Zawsze się znajdują, ale mnie to bardzo cieszy, bo ja już nie potrafię zjadać tyle co kiedyś ;)

A Wy lubicie fasolkę po bretońsku?? 

 

Bardzo smaczne i sycące danie. Może zastąpić obiad, kolację, można nią poczęstować gości. Mój sos do fasolki jest mocno pomidorowy, ale taki lubię najbardziej. I koniecznie musi być boczek- daje ten prawdziwy smak. Polecam!

 

Co będzie potrzebne:

  • 1 kg fasoli ( karłowy, lub średni)
  • 100- 200g wędzonego boczku
  • 700-800g kiełbasy dobrej jakości
  • duża cebula
  • 150ml przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki pikantnego ketchupu
  • sól, pieprz
  • papryka słodka w proszku

Fasolę namoczyć w wodzie najlepiej dzień wcześniej, a przynajmniej na kilka godzin.

Gotować do miękkości w wodzie w której się moczyła dodając do niej łyżkę soli. Czas gotowania zależy od fasoli, może nawet trwać około 2 godziny.

Boczek i cebulę pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnię, wrzucić boczek i chwilę smażyć, dodać cebulę i podsmażać jeszcze kilka minut, aż się zeszkli. Dodać do fasoli. Całość gotować około 15 minut. Po tym czasie dodać kiełbasę pokrojoną w kostkę, przecier pomidorowy, ketchup. Zamieszać, doprawić solą, pieprzem i papryką w proszku. Gotować jeszcze kilka minut.

Podajemy z pieczywem, lub samodzielnie.

Smacznego!

 


  • Kontakt



  • Durszlak.pl



    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
    Top Blogi