Blog > Komentarze do wpisu

Pepparkakor - szwedzkie pierniczki jak z ikea

Ten wpis miał się pojawić już przed Świętami. Wiele się działo, stąd moja obniżona aktywność. Najpierw zepsuł się mój komputer, no prawie się zepsuł bo w sumie mi go popsuto, ale nie o tym tu dzisiaj będziemy rozważać :) A potem...no a potem, końcówka ciąży, poród i nowe maleństwo w domu. Wszystko wywróciło się do góry nogami, dzień stał się za krótki, a zajęć przybyło dość sporo. Do pełni szczęścia jednak nie brak mi już chyba nic, mimo że jest co robić i jako mama dwójki szkrabów czasu na inne sprawy niestety mam niewiele. 

Teraz pewnie nie miałabym czasu by upiec te pierniczki, ale przed Świętami piekłam je kilkukrotnie. Wszystkim bardzo smakowały więc każdy domagał się bym upiekła je znowu. Wiem, że jest już po Świętach, myślę jednak, że dla wielbicieli pierników nie ma znaczenia miesiąc czy pora roku :) Naprawdę warto je upiec! Są kruche, lekko ostre, wyraźnie imbirowe. Zapraszam po przepis!

 

Najlepsze są te cieniutkie. Śmiało mogę powiedzieć że im cieńsze tym smaczniejsze. Moje robione na syropie klonowym, bo takie smakowały nam bardziej, te na melasie są nieco ciemniejsze. Polecam!

 

Co będzie potrzebne:

300g syropu klonowego lub melasy

230g masła

200g cukru ( można dać mniej)

750g mąki pszennej

2 jajka

łyżka przyprawy do piernika

1 łyżeczka cynamonu

2 łyżeczki zmielonego imbiru

pół łyżeczki zmielonych goździków

pół łyżeczki proszku do pieczenia

pół łyżeczki soli


Masło, syrop klonowy lub melasę oraz cukier podgrzać a potem odstawić do przestygnięcia.

Mąkę i wszystkie przyprawy przesiać do miski, wbić oba jajka, oraz dodać syrop z masłem i cukrem.  Zagnieść ciasto dokładnie ( jest bardzo klejące). Można też użyć do tego miksera.

Z ciasta uformować kulę, owinąć w papier do pieczenia i schować do lodówki na kilka godzin.

Z wychłodzonego ciasta odrywamy po kawałeczku resztę zostawiając w lodówce. Wałkujemy i wycinamy dowolne kształty.

Piec w temperaturze ok 180 stopni przez 8 minut.

Te pierniczki jak i każde inne przechowujemy w szczelnej puszce. 

Są pyszne!

 

Smacznego!

 


 

piątek, 10 stycznia 2014, koronka1986
Tagi: pierniki

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: ZosiaL, *.dynamic.mm.pl
2014/01/12 16:11:59
Pierniczki wyglądają bardzo apetycznie! No i gratulacje z narodzin maleństwa :) Jeśli szukasz kogoś do naprawy komputera, to polecam zajrzeć na stronę tego pogotowia komputerowego. Kiedyś bardzo mnie poratowali. Co najważniejsze przyjezdzają na miejsce, co w Twoim wypadku jest pewnie teraz wskazane. :)

  • Kontakt



  • Durszlak.pl



    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
    Top Blogi