Blog > Komentarze do wpisu

Drobiowe pulpety w sosie chrzanowym ( Dieta karmiącej mamy)

Hmm dieta karmiącej mamy... Przyznam się Wam szczerze, że niestety muszę uważać na to co jem. Przy pierwszym dziecku problemów większych nie miałam, jadłam praktycznie wszystko od początku, oczywiście racjonalnie wprowadzając nowe produkty i obserwując dziecko. Przy drugim dziecku musiałam stworzyć niewielką, aczkolwiek zawsze, listę produktów absolutnie nie wskazanych..póki co rzecz jasna.

Najzdrowszą alternatywą są niewątpliwie mięsa gotowane, pieczone i grillowane. Białko w diecie karmiącej być musi niepodważalnie. Ja staram się jeść dużo drobiu, ryb i czerwonego mięsa. Nie smażę, bo Małej nie służy, ale gotowane też jest cool. Te pulpety są moimi ulubionymi, a że synek zjada je także z ogromnym apetytem bardzo mnie cieszy. Mam nadzieję, że przepisem zainspiruję nie tylko te karmiące mamy, ale i te nie karmiące i te "nie" mamy i każdego kto ma ochotę na zdrowy obiad :)

 

Delikatne i bardzo smaczne. Można je szybko pokochać. A sos można modyfikować w dowolny sposób w zależności od preferencji. Można z niego zrobić sos koperkowy dodając koperek, musztardowy dodając musztardę, sos carry dodając carry itd. Jest aksamitny i bardzo smaczny.

 

Co będzie potrzebne:

  • 600g fileta z kurczaka ( może być indyk)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • pół łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz + ulubione przyprawy do kurczaka

Ponadto na sos:

  • 1l bulionu drobiowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 50ml słodkiej śmietany ( najlepiej 30%)
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki tartego kremowego chrzanu
  • sól, pieprz, szczypta gałki muszkatałowej

Fileta mielimy, dodajemy jajko, bułkę tartę, mąkę ziemniaczaną, zioła i przyprawy, Mieszamy. Jeśli ciasto jest za luźne dodajemy troszkę bułki tartej. Odstawiamy do lodówki na godzinę.

Po tym czasie formujemy pulpety i gotujemy w bulionie drobiowym, przez około 40 minut. Po ugotowaniu pulpety wyjmujemy, reszta bulionu będzie nam potrzebna do przyrządzenia sosu.

W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę. Podsmażamy ciąglę mieszając, aż mąka stanie się złocista. Chochla po chochelce dodajemy gotujęcy się bulion do cały czas intensywnie mieszając. bulion dodajemy tak długo, aż uzyskamy pożądaną gęstość sosu. 

Dodajemy chrzan, doprawiamy i całość mieszamy.

Śmietanę łączymy z żółtkiem i dodajemy do sosu cały czas intensywnie mieszając, a po chwili zdejmujemy z ognia. 

Do sosu wkładamy pulpety.

Podajemy z ryżem lub ziemniakami oraz ulubioną jarzynką.

 

Smacznego!

niedziela, 26 stycznia 2014, koronka1986

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: renata, *.ip.netia.com.pl
2014/01/26 23:01:04
smaczny przepis - pamiętam, że mimo ograniczeń lubiłam tą "karmiącą" dietkę:) pozdrawiam!
-
horecaservice
2014/10/08 08:37:39
myślę, że nie tylko dla karmiącej mamy :)
-
2014/10/28 08:29:45
Wygląda pycha :D Nie ma to jak dobre mięsko :P Dziś zawitam akurat do www.roadamerican.pl/pl/dania-miesne/ ale na weekend wygląda na to, że mam już pomysł na obiad :D
-
2015/01/29 15:35:13
Ciekawe czy dieta cukrzycowa pozwala na takie pyszności.. Sam szkoda, ale nie mam talentu kulinarnego :/

  • Kontakt



  • Durszlak.pl



    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
    Top Blogi