Blog > Komentarze do wpisu

Papryka faszerowana mięsem mielonym

I mamy październik i mamy jesień. Osobiście nie lubię jesieni, choć nie przeczę że i ona potrafi zaskoczyć i bywa cudownie piękna. Póki co jej uroków nie dostrzegam, zamykam się w kuchni i kombinuje, bo pogoda nie pozwala na nic bardziej kreatywnego. W końcu mam czas :) Synek się cieszy, bo mama siedzi w domku, spędzamy ze sobą bardzo dużo czasu, rano wylegujemy się w łóżku, potem razem pochłaniamy owsiankę, spacerujemy i cały czas się śmiejemy. Jest cudownie. A będzie chyba jeszcze lepiej?? Ojj mam wątpliwości i wydaję mi się, że drugie dziecko da mi popalić.

Paprykę faszerowaną bardzo lubimy, a podana w taki sposób wygląda obłędnie i bez wątpienia zachwyci nawet najbardziej wymagających gości. Czasem faszeruje ją również krojąc ją w poprzek. Jest to wersja znacznie szybsza, gdyż wtedy papryka szybciej dochodzi i krócej trzymamy ją w piekarniku. Tak natomiast wygląda ładniej i naprawdę robi wrażenie na nie jednym przybyłym, wygłodniałym gościu.

 

Często podaję ją z sosem pomidorowym. Tak smakuje nam najbardziej. Farsz jest delikatny, mocno ziołowy, bardzo aromatyczny. Pyszne danie na wyjątkowe okazje, miły wieczór czy wykwintny obiad. Zapraszam!

 

Co będzie potrzebne!

4 duże papryki

0,5 kg mielonej łopatki wieprzowej

100g ryżu

jajko

1 cebula

2 ząbki czosnku

3 łyżki ketchupu

pół łyżeczki ziół prowansalskich

szczypta tymianku

szczypta oregano

szczypta majeranku

sól, pieprz

łyżka oliwy z oliwek

4 łyżki startego żółtego sera

 

Papryki myjemy. Odcinamy im główki i wycinamy gniazda nasienne. Solimy i pieprzymy w środku po czym odkładamy na bok.

Ryż gotujemy na sypko i studzimy.

Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Do miski przekładamy mięso, dodajemy jajko, przestudzony ryż, ketchup, czosnek przeciśnięty przez praskę, cebulę oraz wszystkie zioła i przyprawy.

Faszerujemy papryki, przykrywamy czapeczką i przekładamy do naczynia żaroodpornego do którego dolewamy troszkę wody albo bulionu.

Pieczemy około godzinę w 180 stopniach. Papryki pocięte w poprzek można piec 45 minut- to w zupełności wystarczy.

Na 10 minut przed końcem posypujemy startym serem.

Podajemy z sosem pomidorowym albo czosnkowym.

Smacznego!

 


czwartek, 03 października 2013, koronka1986

Polecane wpisy

Komentarze
ewa_ciasteczkowakraina
2013/10/09 14:39:18
Robiłam ostatnio, ale z kurczakiem, Twoja faszerowana papryka wygląda bardzo smacznie, chętnie wypróbuję przepis :)
-
Gość: Verboten, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/02/19 22:23:57
Wygląda pięknie:) Mam tylko małe pytanie: czy mięso mielone wcześniej podsmażamy, czy wkładamy do papryk surowe?
-
Gość: kasia, *.ssp.dialog.net.pl
2014/02/23 11:39:32
Surowe. Ja zamiast zapiekać - duszę i omijam ser. Przekładam do garka, zalewa bulionem i dodaje trochę koncentratu pomidorowego. Wychodzi pyszny, lekki sos pomidorowo-paprykowy . Jeśli sos zostanie jest pyszną bazą dla np. zup. Polecam
-
koronka1986
2014/02/25 19:10:11
Jak koleżanka odpowiedziała, dodajemy surowe :) polecam, danie jest bardzo smaczne! :)
-
Gość: Kasia, *.free.aero2.net.pl
2014/03/21 08:27:03
Robiłam wczoraj :) pyycha. Ominęłam tylko żółty ser. Na pewno zrobię jeszcze nie raz.
-
Gość: anna, *.ostnet.pl
2014/04/26 13:35:05
a czy te papryczki trzeba przykryć jak są w naczyniu?
-
Gość: Beata, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/07/25 16:54:18
To bardzo smaczne danie! Ja zrobiłam paprykę w trzech kolorach; żółtą, zieloną i czerwoną. Pyszne - polecam.
-
Gość: Beata, *.police.vectranet.pl
2014/08/24 17:06:56
Dziś zrobiłam papryczkę i muszę przyznać, że jest rewelacyjna :), ale następnym razem dla zaznaczenia smaku dodam szczyptę ostrej papryczki. Dzięki za fantastyczny przepis.
-
Gość: anekk, *.4net.digi.pl
2014/09/01 19:24:55
a czy naczynie żaroodporne przykrywamy czy pieczemy bez przykrycia?
-
2014/09/02 16:36:49
Ja nie przykrywam ;) ale jeśli piecze Pani z termoobiegiem radziłabym raczej przykryc bo mogą się przypalić. Pozdrawiam
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/09/03 19:12:57
Smakowity przepis. Mam pytanie - czy kapelusiki nakładamy podczas pieczenia, czy mają piec się osobno?
-
2014/09/06 11:41:51
Kapelusiki podczas pieczenia nakladamy. Pozdrawiam ;)
-
Gość: ewka, *.free.aero2.net.pl
2014/09/18 20:31:11
Zrobie z bialej papryki,ale mięso podsmaże.
-
Gość: Carrie, *.adsl-surfen.hetnet.nl
2014/12/03 13:20:23
A czy mozna ryz ugotowac i podac osobno?Chcialabym papryke faszerowana z ryzem podanym osobno z odrobina sosu?
-
Gość: masiana, *.cm-6-6c.dynamic.ziggo.nl
2015/02/25 14:29:06
witam , a na jaka funkcje nastawiła Pani piekarnik ? bo pisała Pani ze nie na termo obiegu
-
2015/02/26 21:21:36
Grzałka górna i dolna :) Myślę, że można paprykę nafaszerować samym mięsem , a ryż podać osobno :)
-
Gość: Monik, *.mtvk.pl
2015/08/30 14:52:26
Witaj, za kilka dni będę robiła papryki wg Twojego przepisu tylko dla smaku dodałabym jeszcze pieczarek i tak się zastanawiam czy też je dać surowe czy lepiej je chwilę przesmażyć z mięsem przed nafaszerowaniem?
Pozdrawiam :)
-
Gość: grabki, *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl
2016/01/06 23:25:35
ja bym dodała ryż do mięsa bo kiedyś zrobiłam bez i był za bardzo ścisły farsz :)
co do pieczarek to ja bym je najpierw podsmażyła bo wtedy mają jakiś smak i nie puszczają tyle wody pozdrawiam :)
-
Gość: madzia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2016/03/07 14:16:51
robiłam też bez ryżu i potwierdzam , mięso jest wtedy za ścisłe! Dodaję zamiast ziół natkę pietruszki.do bulionu do naczynia daję wodę z koncentratem pomidorowym i ziele angielskie.
Po wyjęciu gotowej papryki wystarczy doprawić "zaciągnąć" i jest sos gotowy! Pieczarki pokroić i podsmażyć, koniecznie. surowe w mięsie robią się gumowate i bez smaku.pozdrawiam. dzięki za przepis :D

  • Kontakt



  • Durszlak.pl



    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
    Top Blogi