Blog > Komentarze do wpisu

Leczo do słoików na zimę

Zaprawiacie?? Ja uwielbiam robić zapasy...mam dobrze zaopatrzoną spiżarkę, pod dostatkiem składników suchych, puszek, słoików. A w tym roku, dzięki temu, że odnalazłam w końcu troszkę wolnego czasu- do moich zapasów dołączyły zaprawy w dość sporej ilości. W naszym rodzinnym domu zawsze zaprawiało się na zimę. Były kompoty, buraczki, kiszone ogórki, marynowane grzybki,a półki w piwnicy aż się uginały od pyszności i różności. Zawsze można było sięgnąć po ulubiony słoiczek i podjeść gdy nikt nie widzi :) chciałabym , żeby mój dom stał się podobny. By każdy mógł w nim znaleźć odrobinę dzieciństwa, ciepła i wspomnień, takich pozytywnych wspomnień, które wywołują spontaniczny uśmiech na twarzy.

 

Zamykamy kawałek lata w słoiku i bach - zimą mamy doskonały obiad bez wychodzenia z domu. Wystarczy, że podsmażymy kiełbaskę i do niego dodamy, albo mielonego mięska i będziemy się mogli delektować przepyszną papryką, która zimą nie smakuje już tak wyjątkowo.

 

Co będzie potrzebne:

  • 4kg papryki- czerwona i żółta, z przewagą czerwonej
  • 1kg pieczarek
  • 1,5 kg cebuli
  • 1kg pomidorów lima
  • 200g przecieru pomidorowego
  • kilka łyżek ketchupu
  • łyżka papryki w proszku
  • kilka łyżek oleju
  • pieprz, sól

Cebulę kroimy w krążki, paprykę w paski, pieczarki w paski. Pomidory polewamy wrzątkiem i pozbawiamy je skóry, po czym kroimy w kostkę.

Na oleju podsmażamy cebulę. Po kilku minutach dodajemy paprykę, potem pieczarki, a na końcu pomidory.

Całość dusimy pod przykryciem pół godz. Po tym czasie dodajemy koncentrat, ketchup, doprawiamy pieprzem, solą, oraz papryką i dusimy kolejne pół godz. 

Wszystkie warzywa powinny być miękkie, ale nie rozgotowane.

Gorące leczo przekładamy do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy około 10 minut.

Leczo bez mięsa jest doskonałym dodatkiem do obiad, kolacji, lub jako samodzielny posiłek. Po dodaniu kiełbaski staje się pysznym daniem, sytym i rozgrzewającym, idealnym na zimowe wieczory.

 

Smacznego!

środa, 25 września 2013, koronka1986

Polecane wpisy

Komentarze
agabi22
2013/09/25 23:55:39
ja uwielbiam zapasy, niestety nie robię, mama tez nie i nie ma od kogo podkradać. Mam za to dobre koleżanki co czasem coś podrzucą. Pozdrawiam i zapraszam do siebie na konkurs:)
potravel.pl
-
ewa_ciasteczkowakraina
2013/09/27 18:01:19
Dzięki temu zimą można cieszyć się wspaniałymi daniami :) Pycha!
-
Gość: anonimowy, *.gazeta.pl
2016/06/20 20:16:21
też kocham robic przetwory

  • Kontakt



  • Durszlak.pl



    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
    Top Blogi