Blog > Komentarze do wpisu

Domowy rosół

Nie wiem jak to się stało, że jeszcze do tej pory na moim blogu nie pojawił się przepis na rosół. Jest to wszak najczęściej przyrządzana przeze mnie zupa. Prawie każdy weekend zaczynam od obierania warzyw na wielki gar rosołu. Jest idealny w chłodne dni, idealny jako 1 danie wykwintnego obiadu, idealny na kaca :) a kiedy zostanie go odrobinkę jest idealną bazą do przyrządzenia np. pysznej pomidorowej.

Najlepszy rosół powstaje z gotowania różnych rodzajów mięs. Mój gotuję wyjątkowo długo, a potem pozostawiam go jeszcze na około 2 godzinki, by wszystkie warzywa i mięso porządnie się w nim "wymoczyły". Do mojego nie dodaję vegety, ani kucharka. Zbędnym konserwantom mówimy zdecydowanie nie. Jeżeli chcemy by nasz rosół miał bardziej wyraźny, żółty kolor dodajmy odrobinkę kurkumy.

Dla wszystkich zwolenników pysznego rosołu przedstawiam dzisiaj mój przepis na tę pyszną, polską , zupę. Smacznego!

 

Ciężko opisać jest smak rosołu. Musi być wyrazisty i esencjonalny. Nie możemy żałować warzyw, nie możemy żałować mięsa, a rosołu nie możemy rozrzedzać. Ja do mojego nigdy nie dolewam wody. Na początku gotowania wlewam jej odpowiednio dużo, bo sporo z niej odparuje. Smacznego!

 

Co będzie potrzebne:

  • ok. 800-900g mięsa z kurczaka, może być cały kurczak, porcja lub kilka udek w zależności od upodobań
  • ok. 200g dowolnego mięsa wołowego
  • skrzydełko z indyka lub kawałek innego elementu z indyka
  • 5 średnich marchewek
  • 3 pietruszki
  • seler
  •  por
  • 1-2 cebule
  • gałązka selera naciowego
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziarenek kolorowego pieprzu
  • opcjonalnie- suszony borowik
  • pieprz , sól
  • magii, lub gałązka lubczyka

Mięso dokładnie płuczemy. Cebulę obieramy i podpiekamy nad palnikiem aż się nieco przypali. Dla właścicieli płyt elektrycznych możemy ją podsmażyć na patelni bez dodatku tłuszczu. Wszystkie warzywa obieramy i płuczemy.

Do dużego garnka przekładamy wypłukane mięso i wszystkie warzywa. Wrzucamy pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Zalewamy dużą ilością wody, dodajemy sporą łyżkę soli i podgrzewamy. 

Na początku gotowania na powierzchni wywaru pojawiać się będzie piana tzw. szumowiny. Należy je delikatnie zebrać łyżką.

Jak tylko wywar zacznie się gotować, skręcamy palnik do minimum. Rosołu nie można za mocno gotować bo zmętnieje. Musi on delikatnie "pyrczeć".

Rosół powinien tak sobie "pyrczeć" przez około 2 godziny. Po tym czasie wyłączamy go i pozostawiamy na godzinkę lub dwie.

W razie konieczności doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy magii, lub wrzucamy lubczyk.

Przed podaniem rosół przecedzamy. Podajemy z makaronem lub z laną kluską.

Smacznego!

 


piątek, 16 sierpnia 2013, koronka1986

Polecane wpisy


  • Kontakt



  • Durszlak.pl



    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
    Top Blogi