Blog > Komentarze do wpisu

Domowy Twarożek - pyyyyycha!

Jeszcze tylko troszkę i już do Was wracam. Obiecuję, że od września powrócą już regularne wpisy i ja! U mnie rewolucji ciąg dalszy i kompletny brak czasu. Do kompletu dochodzi cudowna pogoda i idealne lato. 

Latem, kiedy wkoło zielona trawka to wiejskie mleko jest najlepsze. A skoro mleczko od krówki takie pyszne to i serek z tego mleczka też jest pyszny. Żaden sklepowy się z nim nie równa, idealny dla dziecka, bo bez sztucznych dodatków i konserwantów. Jeśli ktoś ma dostęp do mleczka prosto od krówki to zachęcam gorąco, bo to naprawdę nic trudnego.

 

Aksamitny i mięciutki. Im krótszy czas od zakwaszenia mleczka tym serek jest mniej kwaśny i smaczniejszy. Ten wyszedł idealnie. Każdemu polecam. 

 

Co będzie potrzebne:

  • 4l wiejskiego mleka prosto od krowy
  • pielucha tetrowa lub gaza

Mleko przelać do dużego wysokiego naczynia i odstawić w ciepłe miejsce do ukwaszenie na około dobę. Ten proces czasami może trwać troszkę dłużej. Kiedy mleko jest idealnie ukwaszone kiedy górna warstwa pozwala się pociąć nożem.

Gdy mleko jest już dobrze ukwaszone trzeba je dobrze przemieszać. W dużym garnku podgrzewamy mleko na najmniejszym możliwym płomieniu przez około godzinę. Mleko nie może się zagotować. Od czasu do czasu całość mieszamy. Po około godzince zauważalne będą dwie warstwy, górna biała, gęsta czyli ser, i dolna, żółta i płynna- czyli serwatka. 

Po tym czasie całą zawartość garnka przelewamy przez sitko, na którym rozkładamy pieluchę tetrową. Całość musimy jeszcze troszkę odsączyć- najlepiej powiesić gdzieś by ociekła z całości serwatki po czym odkładamy do lodówki. Po schłodzeniu pozostanie nam kulka przepysznego domowego twarożku.

 

Smacznego!

 


poniedziałek, 05 sierpnia 2013, koronka1986

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Karolka, *.zapnet-isp.net
2013/08/05 21:48:49
Wygląda cudownie, gratulacje!!! Moja babcia taki robiła, nie ma nic lepszego :)
-
Gość: Aleksandra, *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2015/10/18 19:21:44
Przepyszny przepis....tylko... skąd wziąć krowę w mieście ?

  • Kontakt



  • Durszlak.pl



    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
    Top Blogi