Blog > Komentarze do wpisu

Szarlotka na kruchym cieście

Jesienne wieczory z szarlotką, ciepłym mlekiem i wygodną kanapą- bezcenne. Teraz są właśnie moje ulubione jabłka, kruche i kwaskowe. Ta szarlotka króluje u mnie bardzo często, bo kiedy tylko pada hasło co mam upiec, wszyscy domagają się tylko jej. Fakt- jest pyszna. Fakt- robi się ją bardzo szybko i najlepsza jest jeszcze ciepła, więc nie trzeba czekać na nią cały dzień. Ciasto kruche z tego przepisu można śmiało wykorzystać w innym przepisie, np. tarcie, ale wtedy zmniejszyłabym nieco jego proporcje. Ciasto jest pyszne, niesamowicie kruche dnia pierwszego, ale dla mnie najlepsze następnego dnia, kiedy nieco zmięknie. I wcale nie potrzebuję do tego wypieku bitej śmietany i kulki lodów waniliowych- zaspokajam się samą szarlotką i jestem zachwycona. 

 

Kruche ciasto, lekko kwaskowe jabłka, niesamowicie miękkie i aromatycznie nasączone miodem, masłem i cynamonem. Pyszota. Prostota i nic więcej nie trzeba. Klasyczna szarlotka, chyba każdy zna ten przepis, ale każdy robi ją w swój sposób. U mnie dość wysokie ciasto, sporo jabłek i cukier puder. Zapraszam na moją szarlotkę!

 

Co będzie potrzebne:

  • 0,5 kg mąką krupczatki
  • kostka masła (250 g)
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jabłka:

  • 2kg jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 kopiaste łyżki masła
  • 2 łyżki miodu

Dodatkowo:

  • cukier puder lub lukier na górę ciasta

Wszystkie składniki na ciasto posiekać i krótko wyrabiać. Ciasto podzielić na dwie części o proporcjach 2/3 i 1/3. Większą z nich wyłożyć foremkę ( tortownicę o wymiarach 25cm), rozprowadzając ciasto również na bokach i wstawić do lodówki na kilkadziesiąt minut. Pozostałą część ciasta wstawić do zamrażarki.

Jabłka obrać, pokroić na plasterki. W dużym garnku rozpuścić masło, dodać miód, wrzucić jabłka i próżyć przez kilka minut cały czas mieszając, na końcu doprawić cynamonem.

Jabłka wyłożyć na schłodzone ciasto. Na wierzchu rozsypać pozostałe ciasto starte na tarce o dużych oczkach.

Szarlotkę piec w nagranym do 160 stopni piekarniku przez 60 minut.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

 

Smacznego!

 

niedziela, 21 października 2012, koronka1986

Polecane wpisy


  • Kontakt



  • Durszlak.pl



    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
    Top Blogi