Blog > Komentarze do wpisu

Risotto z suszonymi prawdziwkami

Uwielbiam kuchnię włoską! I to nic, że kuchnia ta jest bardzo kaloryczna, mnie to wcale a wcale nie przeszkadza. Risotto kocham od pierwszego kęsa, nie wyobrażam sobie miesiąca ( oby tylko!) kiedy nie jem ryżu właśnie w tej postaci. Nie mogę sobie wybaczyć, że dopiero teraz dzielę się z Wami przepisem na to cudo. Suszone borowiki dostałam od cioci i baardzo się ucieszyłam, bo moje grzybki dopiero się suszą i choć bardzo chce jeszcze nie mam z nich użytku. Idealne jesienne danie, błyskawiczne do przygotowania i naprawdę przepyszne. Kto nie jadł nigdy risotta, polecam właśnie w tej postaci- to moje ulubione!!

 

Za co je tak naprawdę lubię? Za to, że jest takie aksamitne i kremowe, że niewiarygodnie smakuje i ma niesamowity aromat. Kto kocha grzyby jak ja nie może nie ugotować tego risotta- one są do tego stworzone. Ja to połączenie kocham i mam nadzieję , że i Wy je pokochacie.

 

Co będzie potrzebne:

  • 200g ryżu arborio
  • szklanka białego wina
  • 700ml bulionu grzybowego
  • 50 g suszonych borowików
  • 1 czerwona cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • sól, pieprz

Przygotowujemy bulion- ja gotuję warzywny bulion z dodatkiem garści suszonych grzybów- to jest mój bulion grzybowy!

Grzyby moczymy przez kilka godzin w gorącej wodzie.

Na oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulę przez kilka minut, mieszając by się nie przypaliła. Po kilka minutach dodajemy ryż i chwilę podsmażamy, by wszystkie ziarenka pokryły się oliwą. Grzyby siekamy i dodajemy do całości. Dodajemy szklankę białego wina, najlepiej wytrawnego i mieszamy dopóki cały płyn nie zostanie wchłonięty przez ryż.

Po tym czasie powoli dolewamy gorący bulion po 2 chochelki mieszając bezustannie. Musimy uważać by ryż się nie rozgotował. 

Kiedy jest już al dente dodajemy masło, parmezan, doprawiamy solą i pieprzem. na koniec wrzucamy posiekaną natkę pietruszki.

Podajemy gorące natychmiast. Możemy całość posypać startym parmezanem, możemy też dodać większą ilość masła, wedle upodobań.

 

Smacznego!

 

Ps. Jeśli jesteście w posiadaniu dodajcie odrobinę rozmarynu, świetnie smakuje w tym daniu.

czwartek, 11 października 2012, koronka1986

Polecane wpisy


  • Kontakt



  • Durszlak.pl



    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
    Top Blogi