Blog > Komentarze do wpisu

Zapiekane ziemniaki z kiełbasą i sosem musztardowym

Fajnie jest być mamą. Fajnie jest być mamą, która może oddać cały swój dzień własnemu dziecku, która może spędzać z nim każdą wolną chwilę, która nie musi się martwić by zdążyć do pracy dziecko podrzucając dyskretnie niani. Dzień upłynął nam naprawdę bardzo szybko. Zaliczyliśmy spacer po lesie ( grzybów ani widu ani słychu), układaliśmy klocki, oglądaliśmy bajki i wygłupialiśmy się cały ranek, przytulaliśmy się całe przedpołudnie, a popołudniu naszły nas chęci na małe co nieco. Wyciągnęłam więc z lodówki wszystko co uznałam za stosowne i zabrałam się za obiad. Wyszła bardzo dobra zapiekanka, po której zostały już tylko brudne naczynia. Były ziemniaki, więc synek był zadowolony. Jak chyba wszyscy.

 

Trochę ulepszona wersja tradycyjnego dania pt. kiełbasa w sosie musztardowym. Bardziej delikatna i zdecydowanie lepiej podana. Wyszła fajna zapiekanka, ziemniaki idealnie pokryły się sosem, lekko podsmażona kiełbasa dała fajny wyraz całości. Musiała być cebula, bo jak inaczej, ale odnalazła się w tym szaleństwie idealnie. Na szybki obiad idealne. Na coś z niczego, czyli lodówka przed zakupami idealne. Idealne też na co dzień, jeśli lubimy, jeśli mamy chęć. Na pewno będę powracać!

 

Co będzie potrzebne:

  • 6 niedużych ziemniaków
  • 4 kiełbasy dobrej jakości ( u mnie ze świniobicia)
  • 1 duża cebula
  • 20 dag sera żółtego startego na tarce
  • 300ml bulionu warzywnego
  • 0,5 opakowania serka mascarpone lub 100 ml słodkiej śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • świeży estragon
  • pieprz, sól

Cebulę pokroić w półkrążki podsmażyć na łyżce oliwy. Dodać kiełbasę pokrojoną w półplasterki podsmażać kilka minut aż zacznie się kurczyć. Ziemniaki podgotować na półtwardo, pokroić na plasterki.

W rondelku rozgrzać masło, dodać mąkę i chwilkę podsmażać. Podlewać gorącym bulionem stale mieszając. Do utworzonego sosu dodać musztardę, zagotować, doprawić solą i pieprzem, w razie konieczności również cukrem. Dodać serek i dokładnie wymieszać. Odstawić.

W naczyniu żaroodpornym ułożyć najpierw plasterki ziemniaków, posypać estragonem, dodać kiełbasę z cebulą, a całość polać sosem. Na wierzch rzucić starty żółty ser. Zapiekać około pół godziny w 150 stopniach.

Smacznego!

 

czwartek, 06 września 2012, koronka1986


  • Kontakt



  • Durszlak.pl



    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
    Top Blogi