Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto jogurtowe ze śliwką

Baaardzo dobre ciasto jogurtowe. Niezwykle delikatne, bardzo apetyczne, idealne na trwający jeszcze sezon śliwkowy, ale można do niego użyć prawie każdego owocu. U mnie jak są śliwki i jabłka inne owoce mogą nie istnieć tak też korzystam póki mogę :) Inspiracje zaczerpnęłam od Dorotuś z mojewypieki.com ( uwielbiam jej bloga!). Wszystko co upiekłam z jej przepisu wychodziło przepyszne i to ciasto również jest cudowne. Proporcje nieco zmieniłam, by dopasować je do mojej formy i smaku. Całość wyszła genialna, a i wszystkim poczęstowanym gościom bardzo połączenie zasmakowało. 

Oto i jest! Moje ciasto jogurtowe. Nie mogło zabraknąć kruszonki, którą kocham i do śliwek obowiązkowo muszę ją dodać. Mięciutkie i delikatne ciasto, jeszcze smaczniejsze na dzień następny. Polecam, bo naprawdę jest przepyszne!

 

Co będzie potrzebne:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 50g miodu
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 150ml oleju
  • 1kg śliwek

Kruszonka:

  • 50g masła
  • 90g mąki
  • 50 cukru
  • małe opakowanie cukru waniliowego - 8g

Wszystkie suche składniki czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę przesiewamy do miski. 

Do drugiej miski wbić jajka i dodać pozostałe płynne składniki, wszystko dokładnie wymieszać, aż wszystko się połączy, Powoli dodawać suche składniki i mieszać w jednym kierunku do połączenia. 

Do dużej tortownicy wysmarowanej tłuszczem przelać ciasto i wyrównać. Układać dość ciasto śliwki przepołowione miąższem do góry.

Wyrobić kruszonkę, równomiernie pokryć nią ciasto.

Piec w temperaturze 170 stopni przez około godzinę. 

Smacznego!

sobota, 22 września 2012, koronka1986

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Myszka gotuje, 148.81.195.*
2012/09/22 08:28:09
Na pewno wypróbuję ten przepis. Uwielbiam takie ciasta :)
-
Gość: Inka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/09/22 12:24:43
ciasto zachęcająco się prezentuje :) muszę w końcu coś takiego jogurtowego upiec :) Pozdrawiam
-
Gość: Ola, *.ustka.vectranet.pl
2012/09/22 16:31:55
myślę, że to własnie śliwki nadają mu takiego uroku więc zarezerwowałabym dla tego ciasta własnie ten owoc :)
-
Gość: Basia, *.dynamic.chello.pl
2012/09/22 16:38:40
Super ciacho, bez dwóch zdań najlepsze!
Pozdrawiam serdecznie!
-
Gość: kuchenny bałagan, *.home.aster.pl
2012/09/23 16:30:31
Mmm, kiedyś moja mama piekła takie ciasto, uwielbiałam je :)
-
Gość: ms, *.dynamic.chello.pl
2013/03/02 19:55:10
piecze się juz 50 min a w środku ciągle półpłynne ciasto.. boje się ze się spali z góry :(
-
Gość: Krysia, *.dynamic.chello.pl
2015/08/26 21:16:54
Właśnie zrobiłam to ciasto i pycha! Dziękuję za przepis.

  • Kontakt



  • Durszlak.pl



    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
    Top Blogi