Blog > Komentarze do wpisu

Żurek z wędzonym boczkiem

Dni uciekają mi bardzo szybko, ani się obejrzę, a już mamy piątek, ale żeby się o tym przekonać muszę spojrzeć w kalendarz, bo w przeciwnym razie tracę rachubę. Ten tydzień przeleciał mi jeszcze szybciej niż zwykle. Pewnie dlatego, że od rana do wieczora biegałam to tu to tam, miałam mnóstwo spraw do załatwienia, mnóstwo osób do odwiedzenia, wypiłam chyba z 1000 kaw, a dzisiaj wreszcie spędzam dzień w domu. 

Jako, że często ostatnio bywałam w mieście, natrafiłam na mój ulubiony zakwas na żurek z ulubionej piekarni. Nie mogłam się oprzeć ku ogromnej uciesze mojego męża, by nie kupić buteleczki. Zrobiłam żurek.

Czy Wam też kojarzy się ta zupa z Wielkanocą? Mi bardzo! Ale, że my bardzo lubimy robię ją częściej niż tylko raz w roku. Jest kwaśna, wyraźnie czuć czosnek i majeranek, a jeśli dostanę dobrą kiełbasę ze świoniobicia to żurek wychodzi idealny. Hitem okazał się chrupiący boczek, dość długo podsmażany na patelni. Pyszności!

 

Co będzie potrzebne!

  • 2 litry wody
  • włoszczyzna ( seler, pietruszka, marchewka, por, cebula, 2 ząbki czosnku)
  • ziele angielskie, pieprz, liść laurowy
  • 500 ml zakwasu na żurek
  • 0,5 kg dobrej jakości białej kiełbasy lub mieszanej
  • 200g wędzonego boczku
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 50ml słodkiej śmietany
  • sól, pieprz

Ugotować bulion warzywny. Zalać wodą obrane i umyte warzywa, dodać czosnek, ziele angielskie, pieprz i liść laurowy oraz łyżkę soli i zagotować. Potem zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez około godzinę.

Gotowy bulion przecedzić, doprawić w razie konieczności. Dodać żur. W międzyczasie pokroić kiełbasę podsmażyć na teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu i wrzucić do zupy. Gotować około 15 minut. Po tym czasie dodać śmietanę, wymieszaną z łyżą żurku, czosnek przeciśnięty przez praskę i majeranek- zagotować.

Boczek pokroić w paski. Podsmażyć na teflonowej patelni na dużym ogniu. Jak będzie już wyraźnie zarumieniony i zacznie się zwijać będzie już gotowy. 

Żurek podajemy z chrupiącym boczkiem i ugotowanym na twardo jajkiem.

Smacznego!

piątek, 03 sierpnia 2012, koronka1986

Komentarze
Gość: amela, hosted-by.leaseweb.com
2014/06/28 11:25:58
pyyyyyyyyyszne, robilam zurek na wiele sposobow, ale ten zostal moim ulubionym, boczus uprazylam od Kani, wyszlo rewelacyjnie, poelcam wszystkim!
-
Gość: cloe, hosted-by.leaseweb.com
2014/07/06 09:47:03
dzieki za wstawki i za wasze wskazowki co do producentow skladnikow:)

  • Kontakt



  • Durszlak.pl



    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
    Top Blogi