Blog > Komentarze do wpisu

Letnie ciasto z borówką amerykańską

W mojej wsi praca wre na całego- żniwa. Nie jest już tak spokojnie i cicho jak do tej pory, ciężką pracę widać na każdym polu zbóż czy kukurydzy. W mojej kuchni też praca wre. Tyle, że tutaj inaczej się pracuje. Pot nie cieknie ze skroni, a ja uśmiecham się od ucha do ucha, słucham ulubionych rytmów, podskakując od czasu do czasu i mieszam. Będzie pyszny letni placek na deser do kawki. Do kawy coś słodkiego zawsze musi być. A nuż ktoś zjawi się z niezapowiedzianą wizytą. 

 

Bardzo dobre ciasto z serii tych "zjadam już na ciepło i najchętniej nie zostawiłabym go nikomu". Miękkie, puszyste, delikatne i owocowe. W zasadzie owoców można użyć dowolnych. Maliny też byłyby  świetne, ale moje krzaczki w tym roku jeszcze nie rodzą. Borókwi spełniły swe zadanie, wyszło przepyszne. Przepis mojej babci. W jej wersji ciasto było bez owoców, a połowę ciasta mieszała z kakaem. Takie smakuje mi lepiej.

 

Co będzie potrzebne:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • szklanka maślanki
  • szklanka gorącego oleju
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka ekstraktu z wanilii
  • 250 g borówek lub innych sezonowych owoców

 

Białka oddzielić od żółtek. Ubić z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, maślankę i gorący olej. Wymieszać dokładnie.

Tortownicę o średnicy 23cm wysmarować tłuszczem. Wylać ciasto i wyrównać by było gładkie. Na wierzchu ułożyć owoce. 

Piec w temp. 180 stopni przez 45 minut.

Podawać posypane cukrem pudrem.

Smacznego!

 

czwartek, 09 sierpnia 2012, koronka1986

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: kuchenny bałagan, *.home.aster.pl
2012/08/10 09:32:49
Ciacho bardzo apetyczne, ale 6 jaj to dla mnie chyba troszkę za dużo, ale na pewno jest bardzo dobre :)

  • Kontakt



  • Durszlak.pl



    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
    Top Blogi