Blog > Komentarze do wpisu

Kurczak w sosie śmietanowo - porowym

Szybki obiad. Często brakuje nam czasu by przygotować nasze ulubione dania, szukamy oszczędności czasu, albo zamawiamy na wynos. Na szczęście jest cała masa pysznych dań, które można przygotować bardzo szybko, a smakują równie dobrze. Propozycją na dziś jest kurczak w bardzo smacznym sosie śmietanowo- porowym. Propozycja fajna o tyle, że na jej bazie można stworzyć bardzo wiele dań. Może posłużyć jako farsz do naleśników, może posłużyć jako danie główne podawane z ryżem, możemy też nafaszerować nią kieszenie z kurczaka i wtedy nie dodajemy go już do całości. W każdej wersji smakuje pysznie. A co najważniejsze przygotowanie takiego sosu to naprawdę pikuś.

 

Bardzo fajna propozycja na co dzień. Smakuje naprawdę wybornie, sos jest delikatny i smaczny. Por nadaje ostrości a dodatek carry nieco orientalnego charakteru. Polecam.

 

Co będzie potrzebne:

  • podwójny filet z kurczaka ( ok. 600g)
  • 2 młode pory
  • 2 żabki czosnku
  • 200ml gęstej śmietany
  • 150g tartego sera żółtego
  • kilka kropel soku z cytryny
  • łyżeczka carry
  • łyżeczka tymianku
  • pieprz, sól
  • łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy

Fileta kroimy w drobną kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i łyżką oliwy, carry, tymiankiem, całość doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na około pół godziny.

Pora kroimy w krążki, czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy na maśle i reszcie oliwy. Mieszamy by por nam się nie przyrumienił. Gdy będzie już miękki, dodajemy śmietankę i mieszamy aż sos się zagotuje, wtedy dodajemy tarty ser żółty i mieszamy do momentu rozpuszczenia się sera.

W międzyczasie podsmażamy kurczaka przez około 5 minut na dość dużym ogniu, by się przypiekł ze wszystkich stron. Przekładamy go do sosu i dokładnie mieszamy, jeszcze chwilkę gotujemy pod przykryciem.

Podajemy natychmiast np. z ryżem jak to było u mnie.

Smacznego!

wtorek, 28 sierpnia 2012, koronka1986

Komentarze
Gość: mama_Matusia, 87-206-1-160.dynamic.chello.pl
2012/08/28 14:57:35
Pycha. Mój ulubiony!
-
Gość: AgaAs, host-89-228-236-158.kalisz.mm.pl
2012/09/01 14:53:18
W smaku bardzo dobre aczkolwiek tymianek nie do konca mi podszedł...
-
2012/09/02 09:19:23
AgaAs bardzo dziękuję za komentarz i cieszę się, że smakowało :) a tymianek...cóż, kwestia gustu, my bardzo lubimy, ale można go z powodzeniem zastąpić innym ziołem, bądź w ogóle pominąć! Pozdrawiam
-
Gość: ewewlka, user-94-254-140-126.play-internet.pl
2014/03/11 16:01:56
Ja pominęłam tymianek i wyszło świetne! Za drugim razem dałam 4 pory i podwójną ilość śmietany, bo chciałam mieć więcej tego rewelacyjnego sosu:) Dziękuję za przepis, to danie będzie często gościło na moim stole.
-
Gość: , adjn225.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/12/11 21:54:47
a ta śmietana to jaka/?

  • Kontakt



  • Durszlak.pl



    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
    Top Blogi