Blog > Komentarze do wpisu

Ryzogalo z malinami

Za oknem iście jesienna aura. W takich chwilach by nie popaść w chandrę trzeba sobie upichcić coś słodkiego. Dla mnie słońce to życie, potrzebuję go by na bieżąco ładować akumulatory, dziś natomiast naładowałam się tym. Na zastępstwo może być od czasu do czasu. Bardzo pyszne i na ciepło i na zimno, z owocami tudzież bez nich. Chwila zapomnienia, łyżeczka za łyżeczką i już się humor na lepszy zmienia. Chyba jakieś magiczne to danie :)

 

Ryż musi się rozgotować, wtedy jest najlepszy, idealnie przesiąknięty tłustym mlekiem z dodatkami smakuje wyśmienicie. Może bez problemu zastąpić obiad, raz- nie zawsze! Jako , że cynamon uwielbiam, dla mnie jest idealne. Część wyjadłam już z garnka, bo na ciepło najlepsze, ale na zimno też jak najbardziej można je jeść. 

Co będzie potrzebne:

  • 1l pełnotłustego mleka
  • 200 g ryżu
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 16g cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki masła
  • maliny do posypania

Mleko zagotować w dużym garnku, dodać cukier waniliowy i brązowy, cynamon i czekać aż zawrze. Po tym czasie wrzucić ryż i gotować pod przykryciem na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania ryż musimy mieszać dosyć częśto by nie przywarł do garnka. Musi być gęsty i rozgotowany. Kiedy będzie już gotowy, dodajemy żółtka rozbełtane z mąką ziemniaczaną i masło i mieszamy energicznie. Przekłądamy do miseczek. jemy natychmiast albo po wystudzeniu w lodówce. Przed podaniem posypujemy świeżymi malinami.

 

Smacznego!

 

wtorek, 17 lipca 2012, koronka1986

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Ola, *.ustka.vectranet.pl
2012/07/17 18:35:26
ale sobie ochoty na taki ryż narobiłam... mleczny, słodki, koniecznie owocowy.
Jak przeczytałam o słońcu - zupełnie jakbym siebie słyszała
-
funnygirl78
2012/07/17 19:03:21
mmm.. moje klimaty :D

  • Kontakt



  • Durszlak.pl



    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
    Top Blogi