Blog > Komentarze do wpisu

Drożdżówki z brzoskwinią i białą czekoladą

Ostatnio wpadła mi w ręce książka z przepisami na domowe chleby. Zafascynowana próbuję po kolei, o ile czas mi na to pozwala, nie pamiętam kiedy kupiłam gotowe pieczywo. W tej samej książce znalazłam cudowny przepis na drożdżówki z malinami i białą czekoladą. Malin nie miałam, ale miałam brzoskwinie, które śmiało wykorzystałam i był to strzał w dziesiątkę. Drożdżówki wyszły bardzo puszyste, miękkie i słodziutkie. Tego mi było trzeba. Ciasto wyrobiła za mnie maszyna, więc przygotowałam je niemal błyskawicznie. Naprawdę świetny przepis.

Uwielbiam drożdżówki. Najlepsze kupował kiedyś mój dziadek, z dużą ilością kruszonki i obłędnego lukru. Do dziś pamiętam ich smak i aromat i żałuję tylko, że nigdy nie spytałam gdzie je sprzedawali. Może jeszcze kiedyś na nie natrafię przypadkiem. Te też są pyszne. Inne. Z brzoskwinią i nadzieniem z serka i białej czekolady. Wyszły naprawdę bardzo puszyste i miękkie, idealne. Polecam!

 

Co będzie potrzebne:

  • 0,5 kg mąki pszennej chlebowej
  • 12g drożdży suchych lub 24g drożdży świeżych
  • 4 czubate łyżki cukru ( można dać więcej)
  • 2 jajka
  • 200ml mleka
  • 50 ml jogurtu naturalnego
  • 60g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 0,5 kg dojrzałych brzoskwiń
  • cukier puder do oprószenia
  • jajko z łyżką mleka do posmarowanie

Nadzienie:

  • 200 g serka mascarpone lub sernikowego twarogu
  • 1 jajko
  • 100 g białej czekolady

Mąkę przesiać, wymieszać z drożdżami, jeśli używamy świeżych najpierw należy zrobić rozczyn. Dodać cukier, jajka, mleko i jogurt, na końcu roztopione masło. Ciasto dokładnie wyrobić, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do ciepłego miejsca do podwojenia objętości.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Dodać serek i jajko, utrzeć wszystkie składniki na miękką masę. 

Wyrośnięte ciasto wyrobić jeszcze przez chwilę, podzielić na 12 równych części, uformować okrągłe bułeczki i ułożyć na blaszce do napuszenia. 

Po około pół godziny nałożyć farsz i owoce robiąc w bułkach wgłębienie literatką prawie do samej blachy.

Drożdżówki posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka, piec około 25 minut w temperaturze 190 stopni.

Ostudzić na kratce, posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

środa, 18 lipca 2012, koronka1986

Polecane wpisy

Komentarze
2012/07/18 20:15:08
Wspaniałe i faktycznie przepyszne drożdżówki. Wyszły naprawdę idealne i gorąco wszystkim polecam ten przepis.
Polecam również elastyczną i wielofunkcyjną matę do pieczenia Classic z rantem Lekue, która pomogła mi osiągnąć ten kulinarny sukces. To doskonały sposób na pieczenie bez dodatku tłuszczu i brudzenia piekarnika. Mata przystosowana jest do standardowych półek w piekarnikach, a podwyższony rant zapobiega kapaniu ewentualnego soku i płynów.

  • Kontakt



  • Durszlak.pl



    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
    Top Blogi