Blog > Komentarze do wpisu

Jagodowe Pancakes

Dawno, dawno, kiedyś...oglądając różne , różniste filmy amerykańskie ochotę miałam niesamowitą by zjeść kawałek tego puszystego placka z syropem klonowym serwowanym u nich do śniadania. Nie powiem ślinka ciekła. Ale nie wiedząc cóż to takiego, ja na śniadanie pochłaniałam ulubione kanapki, lub sytą jajecznicę, no chyba, że babcia przyrządziła coś smaczniejszego.

Dziś na śniadanie sprawiłam sobie ( i nie tylko !) ogromną przyjemność. Syropu klonowego co prawda nie miałam, no ale miałam jagody i śmiało połączyłam składniki niecierpliwie wyczekując cóż z tego wyniknie. Na jutro już nie zostało, a szkoda...

Puszyste i smaczne. Jagodowe. Z miodem- niezastąpione. Chyba moje ulubione- póki co. Zjadłam je z waniliowym twarożkiem i bardzo mi smakowało. Kolej na Was.

 

Co będzie potrzebne:

  • czubata szklanka mąki pszennej
  • 1,5 szklanki gęstej maślanki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki miodu ( można pominąć )
  • 2 jajka
  • 20 dag roztopionego masła
  • szklanka jagód

Jajka rozbełtać, połączyć z maślanką, miodem i roztopionym masłem. Mąkę przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodać do płynnych składników. Wrzucić jagody i lekko zamieszać.

Nakładać po 2 łyżki ciasta na średnio rozgrzaną patelnię.  

Smażymy na złoty kolor z obu stron. Podajemy z resztą jagód i tym na co mamy ochotę, pasują do wszystkiego.

Uwaga!  Pancakes nie smażymy na żadnym tłuszczu, ponieważ mają go one już w środku, a co za dużo to nie zdrowo.

Smacznego!

 

środa, 27 czerwca 2012, koronka1986

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Tyna, *.ssp.dialog.net.pl
2012/06/27 21:46:46
Pycha, tylko jagód brak, jakoś nie mogłam kupić... Ale niedługo na pewno zrobię:)
-
Gość: mama_Matusia, *.dynamic.chello.pl
2012/07/17 18:38:43
Przepyszne! Znikały zaraz po usmażeniu. Rewelacyjne również innymi owocami.

  • Kontakt



  • Durszlak.pl



    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
    Top Blogi