Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto na maślance z rabarbarem

Przyszedł czas i na coś słodkiego. Sezon rabarbarowy w pełni, na każdym straganie jego różowe łodyżki aż się proszą by zabrać je ze sobą do domu. Ja się powstrzymać nie mogłam i o to dzisiaj zagościł na naszych salonach ten placek. Rabarbar. Chciałam napisać słów parę o tym cudownym jegomości, ale w zasadzie mało na jego temat wiem. Wiem tylko, że jest niskokaloryczny, ma mnóstwo składników mineralnych, takich jak jak potas, wapń , magnez, żelazo, witaminy z grupy, B, witaminę C no i beta karoten rzecz jasna. Brzmi kusząco prawda? Dedykuję ten wpis tym, którzy zapomnieli o jego istnieniu, bo warto o nim pamiętać.

 

Ciasto jest niezwykle puszyste, miękkie, rozpływa się w ustach. Słodka kruszonka świetnie komponuje się z kwaskowymi owocami rabarbaru, co nie znaczy, że z innymi owocami nie smakowałoby równie dobrze. Lubię to połączenie! I mimo tego, że zdecydowanie bardziej lubię gotować niż piec, do tego placka wracam często. Przepis z notatnika mojej babci, zawsze się udaje i zawsze jest pyszne.

Co będzie potrzebne:

  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki maślanki*
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3 i 3/4 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400 g rabarbaru

Ponadto na kruszonkę:

  • 160g mąki
  • 100g cukru
  • 100g miękkiego masła
  • duże opakowanie cukru waniliowego

Jajka ucieramy z cukrem, powoli dodajemy maślankę i ubijamy, gdy całość dokładnie się połączy powoli dodajemy olej i dalej ubijamy. Po kilku minutach dodajemy mąkę, przesianą przez sito i wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy.

Dużą, prostokątną blachę o wymiarach 30x40cm smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy nań ciasto. Rabarbar kroimy na małe kawałki, mieszamy z łyżką cukru i układamy na ciasto.

Wyrabiamy kruszonkę i równomiernie rozkładamy na cieście.

Pieczemy w 180 stopniach przez około godzinę.

Prawda, że proste?

 

*robiłam 2 wersje tego ciasta, czasem zamiast maślanki dodaję jogurt naturalny i pokusiłabym się o stwierdzenie, że jest wtedy smaczniejsze.

 

środa, 30 maja 2012, koronka1986

Polecane wpisy

Komentarze
izaa_a
2012/05/30 21:31:29
uwielbiam to ciasto ;)

  • Kontakt



  • Durszlak.pl



    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi
    Top Blogi